Ungdom og risiko for smittsom hjernehinnebetennelse

Ungdom sitter i gresset - Klikk for stort bilde FHI

Som kjent har det nylig skjedd et tragisk dødsfall hos en ungdom i Bærum på grunn av meningokokksykdom gruppe B. Noen av nærkontaktene har vært i Kragerø, og de har fått tilbud om antibiotika for å redusere risiko for å utvikle sykdom. 

Heldigvis er antall tilfeller av meningokokksykdom i Norge er lav. Ungdom i alderen 16–19 år har noe høyere risiko for smitte sammenliknet med resten av befolkningen. En kombinasjon av tett samvær med andre ungdommer over flere dager, festing, høyt alkoholinntak, deling av flasker og sigaretter, aktiv eller passiv røyking og lite søvn kan øke risikoen for smitte, og for at sykdommen får et alvorlig forløp.  

Meningokokker er en vanlig del av normalfloraen hos mennesker, og finnes oftest i halsen. Kun et fåtall bærere utvikler alvorlig meningokokksykdom. 

Vaksine 

Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom i alderen 16-19 år vurderer å vaksinere seg mot meningokokksykdom gruppe ACWY (smittsom hjernehinnebetennelse).  

Folkehelseinstituttet anbefaler videre vaksine mot meningokokk gruppe B til personer som skal reise til områder med høyere forekomst av meningokokk gruppe B. Dette gjelder spesielt reisende som skal delta i aktiviteter med tett samvær med andre over flere dager, som ved festivaler, idrettssamlinger, ungdomsleire og russeturer. Det må ta doser gruppe B vaksine for å oppnå nødvendig effekt. 

Vi anbefaler at vaksinasjon utføres i god tid før russefeiring eller annen tilsvarende aktivitet begynner. Beskyttelsen varer i ca. fem år. 

I Kragerø kommune vil vi tilby elever i videregående skole meningokokkvaksine gruppe ACWY i uka før høstferien. Det vil også bli mulighet til gruppe B vaksine. Vaksinen kan også settes hos fastlege, på helsestasjon for ungdom eller på apotek.  

Vaksinen mot gruppe ACWY koster 400,-, og mot gruppe B koster 1000,- pr. dose. Det er foreslått at vaksinen skal være gratis, men i Kragerø er det eleven selv som må betale. Unntaket er dersom det blir besluttet å gi vaksine til nærkontakter i forbindelse med et smitteutbrudd.  

Andre forebyggende tiltak 

Risikoen for å utvikle smittsom hjernehinnebetennelse kan også reduseres ved å følge disse rådene: 

Du kan også minske sjansene for å bli smittet eller syk ved å:  

  • Ikke dele flaske og glass med andre  

  • Få nok søvn og hvile  

  • Unngå for mye alkohol  

  • Ikke røyke eller snuse  

  • Unngå å kline med mange 

Ved smitteutbrudd  

Sykdommen utvikler seg raskt, det er derfor veldig viktig å kontakte lege og komme tidlig til sykehuset ved smittsom hjernehinnebetennelse.  

Ved ethvert mistenkt tilfelle av systemisk meningokokksykdom vurderes det å utføre bærerskapsutrydding hos personer i nærmiljøet etter Folkehelseinstituttets retningslinjer. Antibiotika, ev. vaksine gis til nærkontakter så snart som mulig etter at diagnosen hos den første pasienten er stilt. 

Mer info kan fås på Folkehelseinstituttets hjemmeside: https://www.fhi.no/ss/hjernehinnebetennelse/ eller hos helsesykepleier Linda Kristiansen eller kommuneoverlege Brynhild Braut 

Tilbakemelding