Forebyggende tiltak sparte Kragerø kommune for store utgifter til «overliggere» på sykehuset

Med en aldrende befolkning med økte behov for helse- og omsorgstjenester er det helt nødvendig å styrke det forebyggende arbeidet til risikoutsatte grupper. 

Det vil både gi bedre helse hos de utsatte gruppene, og spare kommunen for unødvendige utgifter. En av utgiftene kommunene har er utgifter til «overliggere» eller utskrivningsklare pasienter på sykehus som kommunene ikke tar imot. 

Utskrivningsklare pasienter  

Utskrivningsklare pasienter er definert som pasienter som er ferdigbehandlet på sykehus, men som har behov for et kommunalt helse- og omsorgstjenestetilbud etter utskrivning. Ordningen med kommunal betaling for utskrivningsklare pasienter ble innført i 2012, og påfører kommunene store utgifter dersom pasientene ikke kan tas imot. Kragerø kommune har ligget høyt på denne statistikken i fylket ut fra innbyggerantall. Hvert «0verliggerdøgn» kostet kommunen 5306 kroner i 2022, og 5508 kroner i 2023.  

I 2022 hadde Kragerø kommune 618 overliggerdøgn, og hadde utgifter på ca 3,3 millioner. Ved utgangen av 2023 var tilsvarende tall 352 overliggerdøgn og utgifter på ca 2 millioner. Dette innebærer en reduksjon på ca. 1,3 millioner som kan omdisponeres til bedre formål for innbyggerne. 

Etter innføringen av Samhandlingsreformen har antall utskrivningsklare pasienter økt, flere oppgaver har blitt overført til kommunen og liggetiden på sykehus har blitt redusert. En målsetting med reformen er at bedre forebygging i kommunene skal gi bedre pasientforløp, lavere forbruk av spesialisthelsetjenester og lavere samlede helsetjenestekostnader.  

Kommunene må planlegge å ha kapasitet til å ta imot disse pasientene når de meldes fra sykehuset. Det også viktig å få til en faglig omlegging i kommunene i retning mot mer hverdagsrehabilitering, styrking av lavterskeltilbud og andre forebyggende tiltak for å unngå sykehusinnleggelser. Da vil antall utskrivningsklare pasienter også reduseres.  

Hva har Kragerø kommune gjort for å redusere disse utgiftene? 

Mange tiltak er iverksatt. Her omtales kort noen av dem. Mer informasjon finnes på kommunens nettside, se Helse, omsorg og sosiale tjenester - Kragerø kommune (kragero.kommune.no) 

Korttidsplasser 

En langtidsplass på Marienlyst sykehjem ble i 2023 omgjort til korttidsplass for å ha en «buffer» til å ta imot utskrivningsklare pasienter raskest mulig. Her står sykepleiere, fagarbeidere og sykehjemslege klare til å ta imot pasienten. Dette er bra for pasienten som kommer nærmere hjemmet og de pårørende, behandlingstilbudet er tilpasset pasientens helsemessige utfordringer og medisinske behov og pleiebehov.

Hverdagsrehabilitering 

Hverdagsrehabilitering er et gratis tidsbegrenset rehabilitering med fokus på trening i hverdagsaktiviteter i hjemmet.

Hverdagsrehabiliteringsteamet består av fysioterapeut, ergoterapeut, sykepleier og helsefagarbeider, som jobber tett med Hjemmetjenesten. Det blir i samarbeid med pasienten gjort en kartlegging av funksjon, og utarbeidet mål for hva pasienten mener er viktig for å mestre hverdagen bedre. Erfaringene viser at de som tar imot tilbudet mestrer hverdagen bedre slik at behovet for sykehusinnleggelser reduseres. Tilbudet ble styrket i 2023.

Livsgleden 

Livsgleden er en sosial møteplass for hjemmeboende eldre som synes dagene hjemme kan bli lange, og som har utfordringer med å komme seg ut av hjemmet på egenhånd. Det tilbys ulike aktiviteter som deltagerne er interesserte i, og det er tilbud om måltider og trimgruppe. Det er helsepersonell til stede og som gir enkel helsehjelp og som identifiserer ev behov for og bidrar til annen oppfølging der det er nødvendig. Dette er forebyggende arbeid og til god hjelp for de som deltar på denne møteplassen. Dette tilbudet ble styrket i 2023. 

Demensteam 

Kommunen har ansatt ny demenskoordinator som leder demensteamet som gjennomfører kartlegging av pasienter med mistanke om etter henvisning fra fastlege. Teamet ble styrket i 2023 med økte sykepleierressurser. I samarbeid med fastlegen og tjenestekontoret iverksettes det tiltak som har som siktemål å bedre situasjonen for personen med demens og dennes pårørende. 

Dagsenter

Dagsenteret er et dagtilbud for hjemmeboende personer med demens eller kognitiv svikt. Tilbudet er også være en avlastning for pårørende. Formålet med dagtilbudet er å gi gode opplevelser i hverdagen og opprettholde fysisk og psykisk funksjonsnivå lengst mulig. I tillegg er det et mål å vedlikeholde sosial kompetanse og å fokusere på ernæring og aktivitet. Dette tilbudet er styrket i 2023. 

Erfaring viser at de som deltar på Dagsenteret får bedre livskvalitet og bedre fungering i hverdagen og kan bo hjemme lenger. Helsepersonell som er til stede observerer brukerne og deres behov, og kan bidra med å veilede og hjelpe brukerne med andre kommunale tilbud.   

Hjemmetjeneste

Hjemmetjenesten som tilbyr hjemmesykepleie og praktisk bistand i hjemmet til pasienter og brukere med behov for slike tjenester, ble også styrket i 2023. Dette er et godt tilbud til personer som ønsker og kan bo hjemme med litt støtte. Styrkingen gjør at de ansatte får økt kapasitet til å gi tjenester, og i enda større grad kan bidra med forebyggende tjenester og identifisere behov i tidlig fase. 

Hjernetrim 

Hjernetrim er en metode utvikla av kompetansesenteret Aldring og helse. Det er et kurs for personer med svekket hukommelse og/eller demensdiagnose. Det tilbys 14 samlinger over på sju uker. Hjernetrim bidrar til å styrke gjenværende ressurser. Forskning har vist at individuell kognitiv stimulering kan bidra til færre depressive symptomer og bedre helserelatert livskvalitet hos pårørende, samt til å bedre relasjonen mellom de involverte.   

Pårørendeskole 

Pårørendeskole er et tilbud til pårørende til personer som har utviklet demens. Det er gjennomført to runder med seks samlinger over seks uker i 2023. Det er innledning av fagpersoner eller Demensforeningen etterfulgt av tid til refleksjon og likemannsarbeid. Dette gir pårørende økt kompetanse og styrke til å gi sin nærmeste bedre ivaretagelse i hjemmet og forebygge eventuelle innleggelser i institusjon.  

Fastleger

Alle elleve fastlegehjemler er nå besatt, og det bidrar til mer kontinuitet i tilbudet. Dette fører til bedre kvalitet i legetjenesten slik at negativ utvikling kan fanges opp i tide slik at utredning og nødvendig behandling hos fastlege iverksettes slik at fremtidige sykehusinnleggelser kan unngås. 

Veien videre 

Kommunalsjef Alv Dag Brandal bekrefter at kommunen har prioritert å styrke tiltak som gjør at våre eldre kan bo hjemme lenger, få en bedre alderdom og hjelp i tide. Konsekvensen er at de eldre kan unngå sykehusinnleggelser. Dermed sparer kommunen sårt tiltrengte budsjettmidler som ellers bare hadde gått rett ut til sykehuset. Dessuten bidrar vi til ledige senger på sykehuset som kan komme andre pasienter til nytte. 

Det er en nasjonal utfordring vi står overfor også i vår kommune. Det er nødvendig og viktig å fortsette med å videreutvikle nødvendige og effektive tiltak på flere områder for å møte de demografiske utfordringene som vi som står i. 

Tilbakemelding