Flått og flåttbårne sykdommer

Skogflåtten (Ixodes ricinus) suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker, og har i den forbindelse potensial til å overføre en del sykdommer.

Den viktigste sykdommen som overføres til mennesker med skogflått i Norge er Lyme borreliose. Skogflåttencefalitt er en infeksjon i sentralnervesystemet forårsaket av et virus (TBE-virus) som smitter gjennom flåttbitt. Begge disse sykdommene er alvorlige og varslingspliktige. Heldigvis er forekomsten av disse sykdommene lav i kommunen.

Det er utviklet en vaksine mot skogflåttencefalitt og flere kaller den for «flåttvaksine». Det er ikke riktig. Man har ikke vaksine mot selve flåtten eller flåttbitt, men kun mot den virusinfeksjonen man kan få dersom man er uheldig å bli bitt av flått som er bærer av TBE-viruset. TBE-vaksine kan du få ved å henvende deg til fastlegen din eller til et apotek. Den kan vøre aktuell for personer som er mye ute i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått. Det er anbefalt å starte eventuell vaksinering på våren.

Du kan imidlertid forebygge flåttbitt og Lyme borreliose ved å kle deg riktig, bruke insektmiddel på klærne og være oppmerksom på hvor du går på tur. Det er viktig at du kontrollerer deg selv, hunden og katten, etter turer områder med mye flått. Husk at flåtten gjerne oppsøker skjulte og tynnhudede steder som knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene.

Det er som regel ikke mulig å bekjempe av flått i naturen. En kjemisk bekjempelse vil kunne ha dramatiske konsekvenser for miljøet. Vi kan imidlertid redusere forekomsten av flåttbitt ved å fjerne høyt gress, busker og kratt på eiendommene og langs veier og stier vi ferdes på. På enkelte øyer med store flåttproblemer kan det hjelpe hvis du fjerner rådyr som er verter for de voksne flåttene. Jaktretten tilhører grunneier, og felling av rådyr kan kun skje på høsten etter at det er gitt fellingstillatelse.

https://vimeo.com/184994017 ( illustrasjon med video)

Råd fra FHI
 

Tilbakemelding