Ung Framtid

Kragerø kommune jobber med et prosjekt der målet er å gjøre våre tjenester til barn og unge enda bedre. Gjennom “Ung Framtid” skal vi videreutvikle kommunens modell for tidlig innsats, TIK-modellen, og utforske hva som skal til for at flere barn og unge skal fullføre skoleløpet. Vi vet at frafall fra opplæring har store negative konsekvenser for både enkeltindividet og for samfunnet. Derfor er det viktig at vi som kommune legger til rette for at flest mulig skal fullføre og bestå! Gjennom samtaler med både ansatte, familier, ungdommer, frivillighet og politikere, skal vi definere hvilke utfordringer vi har og hva mulighetene er. Vi ønsker å komme frem til innovative tiltak som skal bidra til å løse utfordringen med skolefrafall!

“Ung Framtid” er finansiert med prosjektmidler fra Bufdir og Telemark fylkeskommune, og er et toårig prosjekt fra august 2023 til august 2025.

 

Organisering

Prosjektet ledes av Solveig Stige. Hun er utdannet lektor, og har 7 års erfaring fra ungdomsskole og videregående skole. Stige har et brennende engasjement for barn og unges oppvekstvilkår, og gleder seg til å jobbe med systemet rundt barn og unge i Kragerø kommune! 

Hun samarbeider tett med prosjektgruppa, bestående av Christiane Hasseleid (kommunepsykolog), Brynhild Braut (kommuneoverlege), Elisabeth Bjerke (folkehelse- og frivillighetskoordinator) og Rino Andre Andersen (NAV-leder). Styringsgruppa består av kommunedirektørens ledergruppe.

For å sikre god involvering av ansatte i de ulike tjenestene til barn og unge, samt innbyggerinvolvering, er det opprettet arbeidsgrupper og brukerpanel. 

Organisasjonskart prosjekt Ung Framtid

 

Status i prosjektet

Siden oppstarten i august 2023 har hovedfokuset i prosjektet vært å innhente informasjon om utfordringsbildet i Kragerø kommune. Hvilke utfordringer mener ansatte, innbyggere, politikere og frivillighet at vi har i vår kommune når det kommer til tidlig innsats og frafall fra skoleløpet? Vi har gjennomført en rekke arbeidsverksted, fagdager, spørreundersøkelse, dybdeintervju med ansatte og foresatte, samt oppstart av Ung Framtids foreldrepanel. Disse undersøkelsene har gitt oss et godt bilde av hvilke utfordringer vi trenger å ta tak i. I tillegg har vi vært opptatt av å få et godt innblikk i forskningen på feltet, og hva dette kan fortelle oss om hvilke tiltak vi burde iverksette. 

Etter ett års grundig arbeid kan vi nå presentere hvilke utfordringer og muligheter vi ser i vår kommune. I det videre arbeidet vil vi gjøre vurderinger og prioriteringer rundt hvilke endringer og tiltak vi ønsker å teste ut for å lykkes med tidlig innsats, god samhandling, og at flere fullfører skoleløpet! 

Les rapporten her: Utfordringer og muligheter august 2024 (PDF, 13 MB)

Samskaping

En sentral del av prosjektet er samskaping – å skape og utvikle prosjektet i samarbeid med både ansatte, politikere, ikke-kommunale tjenester, frivilligheten og innbyggerne i kommunen. Innspill fra barn, unge og foresatte i tillegg til medarbeidere vil være nødvendig og avgjørende for at prosjektet skal komme frem til gode tiltak. Samskaping skal foregå gjennom et mangfold av aktiviteter, på ulike arenaer, og med et rikt utvalg aktører, for eksempel: 

  • Dybdeintervju og arbeidsverksted med ansatte 
  • Dialogmøter med frivillige organisasjoner 
  • Dialog med politiske råd og utvalg
  • Dialogmøter med ikke-kommunale tjenester, som BUP, Delecto, Kragerø kunstskole og Kragerøakademiet 
  • Foreldrepanel 
  • Ungdomspanel
  • Fagdager på tvers av aktører

 

Har du lyst til å vite mer om eller bidra i prosjektet? Ta kontakt med prosjektleder Solveig Stige (solveig.stige@kragero.kommune.no). 

 

Tilbakemelding