
Til enhver tid er det barn og unge som har behov for oppfølging som involverer flere av kommunens tjenester til barn, unge og familier. Noen vil ha slike behov allerede fra fødselen av, mens andre vil få behov for slike tjenester underveis i livet. For at barn, unge og familier i Kragerø skal få den hjelpen de trenger, jobber vi etter Helsedirektoratets modell Bedre tverrfaglig innsats (BTI). Dette er en samhandlingsmodell for tjenester som møter gravide, barn, unge og foreldre som det er knyttet undring eller bekymring til. BTI-modellen er utviklet av Helsedirektoratet, og bearbeidet for å tilpasses lokale behov gjennom det kommunale prosjektet Ung Framtid.
Målet med BTI-arbeidet er:
- Tidlig innsats
- Samordning av tjenestene slik at oppfølgingen blir helhetlig, koordinert og uten avbrudd
- Involvering og samarbeid med barn, unge og familier som trenger hjelp fra kommunen
Handlingsveileder
Ansatte som arbeider med barn og unge skal så tidlig som mulig identifisere barn og unge som opplever ulike utfordringer. Det kan være læringsvansker, psykisk uhelse, utviklingsforstyrrelser, vanskelig hjemmesituasjon, eller annet. Dette kan de ansatte gjøre gjennom å være oppmerksomme på tegn og signaler som kan gi grunn til bekymring, men de må også ha rutiner for hvordan de skal handle på bakgrunn av bekymringen sin. Bekymringen bør være basert på systematiske observasjoner og dokumentasjon, drøftinger med kollegaer og leder, og samtale med barn/ungdom/foresatte. Handlingsveilederen er en sentral del av BTI-modellen og skal sikre systematisk oppfølging av sårbare barn, unge og familier. Veilederen inneholder nyttige verktøy den ansatte kan ta i bruk for å sikre god oppfølging av barn, unge og familier. Målet med veilederen er å komme tidlig inn i barns liv ved bekymring, sikre godt tverrfaglig samarbeid, og å involvere foreldre og barn i arbeidet. Du finner handlingsveilederen her.

Tidlig innsats
I Kragerø kommune skal alle som jobber med barn, unge og familier jobbe etter prinsippet om tidlig innsats. I Meld. St. 6 (2019-2020), “Tett på - tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO”, defineres tidlig innsats som: “Det betyr at vi skal gi et godt pedagogisk tilbud fra tidlig småbarnsalder, at barnehager og skoler arbeider for å forebygge utfordringer, og at tiltak settes inn umiddelbart når utfordringer avdekkes.” I Kragerø kommune har vi også fokus på at tidlig innsats handler om å se hele familien og konteksten den er i, og å gjøre det som trengs for å styrke hele familien så tidlig som mulig. Barn og ungdom er også en del av et miljø, og noen ganger trenger de at fokuset er at vi styrker hele miljøet rundt. Gode relasjoner, riktig kompetanse, godt samarbeid og gode verktøy og rutiner er avgjørende for å kunne yte tidlig innsats.
Verdier og holdninger
Grunnmuren i handlingsveilederen til kommunens ansatte viser våre verdier i møtet med barn, unge og familier. Denne grunnmuren skal bidra til at:
- De ansatte observerer tidlig endring i utvikling, atferd eller trivsel hos barn og unge i deres nærhet
- De ansatte forstår at deres egen voksenadferd har innvirkning på barnets/den unges trivsel og utvikling.
- De ansatte møter barn og unge med forståelse for at deres trivsel, lærings- og utviklingsmuligheter henger sammen med det leke- og læringsmiljøet de oppholder seg i.
- De ansatte møter barn og unge med forståelse for at bak barnets atferd er det et forsøk på mestring.
Samarbeid og medvirkning
Kommunen og andre offentlige myndigheter har en plikt til å lytte til barn og unge, og å vektlegge det de sier når beslutninger som berører dem skal fattes. Dette fremmes blant annet i Grunnlovens §104, Barnekonvensjonens artikkel 12, samt i Opplæringsloven §10-2 og Pasient- og brukerrettighetsloven. Barn og unge skal involveres i saker som angår dem selv, og barnet har rett til å si sin mening i alt som vedkommer det. Barnets meninger skal vektlegges i samsvar med alder og modenhet.
Brukermedvirkning innebærer at tilbudet barnet og familien får, skal gis ut fra deres behov. For å oppnå dette er det en forutsetning at barnet og familien deltar aktivt i planlegging, gjennomføring og evaluering av tiltak, og at de ses på som en likeverdig part i samtaler og i beslutninger som tas. Brukermedvirkning handler om å gi barnet eller ungdommen kontrollen over eget liv og egne utfordringer. BTI-veilederen viser hvordan foresatte og barnet/ungdommen i utgangspunktet alltid skal være en del av løsningen selv. Vi legger derfor stor vekt på at de kommunale tjenestene skal samhandle med de foresatte og barnet/ungdommen gjennom hele prosessen, og at de skal involveres på et tidlig tidspunkt. Foreldre kan også selv involvere kommunale tjenester dersom de er bekymret for egne eller andres barn.
Prinsipper for brukermedvirkning på individnivå i Kragerø kommune:
- Snakk med barnet så tidlig som mulig, og gi mest mulig informasjon.
- Barn skal høres direkte. Vurder behovet for særskilt tilrettelegging.
- Vurder hvor du/dere skal snakke med barnet. Dette kan være i barnehagen, på skolen, hjemme hos familien, på nøytralt sted, el.a.
- Vurder hvem som skal snakke med barnet, og avklar om barnet skal ha med seg noen i samtalen.
- Legg til rette for at barnet eller ungdommen kan uttrykke seg fritt og ikke opplever det som en byrde.
- Informasjonen må være tilpasset alder, modenhet og ev. funksjonsnedsettelse
- Vurder om det er behov for tolk, alternativ supplerende kommunikasjon el.l.
I verktøykassa finner du flere nyttige verktøy om samtaler med barn, unge og foresatte.
Evaluering
Et svært viktig trinn på hvert nivå i veilederen er å evaluere tiltakene og hjelpen som gis. Etter at tiltak er prøvd ut skal det legges til rette for evaluering der alle involverte parter drøfter i hvilken grad tiltakene har ført til at barnets, ungdommens eller familiens situasjon har endret seg. I denne evalueringen er barnets stemme viktig. På bakgrunn av evalueringen tas det en beslutning om videre oppfølging.
Arenaer for samhandling
I noen tilfeller er samarbeid på tvers av tjenester nødvendig for å gi barnet eller ungdommen et helhetlig og samordnet tjenestetilbud. Det er det enkelte barn, ungdommen og familiens helhetlige behov som er avgjørende for om tjenestene har plikt til å samarbeide.
I Kragerø kommune samhandler vi på individnivå på følgende arenaer:
- Tverrfaglig team
- H-team
- Ansvarsgruppemøter
- Beredskapsteam mot mobbing
- Samarbeidsmøter ute på enhetene
Noen løser lite. Det er sammen vi kan gjøre mye.