Kommunedirektørens forslag til økonomi og handlingsplan 2025 - 2028

Luftveisinfeksjoner - råd og informasjon til befolkningen

Med høsten kommer mørke kvelder, kalde netter - og forkjølelse. Grunnleggende smitteverntiltak er viktige, og vil begrense spredning av forkjølelse og andre luftveisinfeksjoner slik at andre ikke smittes. 

Du kan selv redusere risiko for smitte med god håndhygiene og en sunn livstil. Unngå gjerne å ha tett kontakt med mennesker som er forkjølet hvis du kan.

Symptomer på luftveisinfeksjoner er som kjent feber, hoste, sår hals, snørr, hodepine og nedsatt allmenntilstand. Ved nyoppståtte luftveissymptomer og nedsatt allmenntilstand, bør du holde deg hjemme inntil allmenntilstanden er bedre for å unngå å smitte andre. Du reduserer også risiko for smittespredning ved å holde litt avstand, og ved å være utendørs i stedet for innendørs.

Ved kun lette forkjølelsessymptomer kan du leve som normalt. Barn kan gå på barnehage og i skole, og voksne kan gå på jobb når det er restsymptomer som snørr uansett farge og tykkelse, heshet og noe hoste.

Begrens eller unngå besøk til personer i risikogrupper mens du har symptomer hvis det er mulig. Bruk helst ev munnbind i nærkontakt med personer i risikogrupper.

Det er ikke lenger en generell anbefaling til befolkningen om testing for korona. Testene begynner også å gå ut på dato. Siden en rekke virus og bakterier kan forårsake luftveissymptomer, og det er ønskelig å begrense spredningen av disse, anbefaler vi at du følger smittevernrådene uavhengig av hva slags virus eller bakterie du er smittet med.

Noen personer er ekstra utsatt for alvorlig sykdom som følge av luftveisinfeksjoner. For disse, kan det være lurt å ta en koronatest, og eventuelt starte legemiddelbehandling i samråd med lege.

Folkehelseinstituttet har oppdatert nettsidene sine med råd til befolkningen. 

Les ev. mer her: Luftveisinfeksjoner - råd og informasjon til befolkningen - FHI

Tilbakemelding