Er det søknadspliktig å montere solceller?
Mange lurer på om det er nødvendig å søke om tillatelse for å montere solceller på egen bolig eller fritidseiendom. Solenergianlegg regnes som byggteknisk installasjoner og krever søknad, men installering og endring av slike anlegg i eksisterende bygg innenfor én bruksenhet eller branncelle regnes som enkle installasjoner og er unntatt søknadsplikt. Det er imidlertid noen ting som er viktig å undersøke før du setter i gang.
Du trenger ikke å sende byggesøknad når:
- Solcelleanlegget er i tråd med lovbestemmelser eller kommunens planer, samt tekniske krav.
- Fasadens karakter ikke endres vesentlig.
Tiltak er alltid søknadspliktig dersom:
- Bygget har avklart kulturminneverdi. Dette omfatter bygg som har formell vernestatus, enten gjennom fredningsvedtak eller at det er regulert til bevaring.
- Tiltaket vil komme i konflikt med bestemmelser eller intensjon i kommuneplan eller reguleringsplan.
Søknad på grunn av konkret vurdering:
I andre tilfeller enn de som er nevnt over, kan tiltaket være søknadspliktig. I noen tilfeller er det nødvendig at bygningsmyndigheten utøver et faglig skjønn for å avgjøre om tiltaket vil endre fasadens karakter. I følgende tilfeller må det konkret vurderes om det foreligger søknadsplikt:
- Bygget har kulturminneverdi som ikke er formelt avklart.
- Bygget det skal oppføres solcelleanlegg på er SEFRAK-registrert eller er et bygg som åpenbart har høy kulturminneverdi.
- Området har enhetlig karakter. Det vil si grupper av hus som er utformet med enhetlig arkitektonisk uttrykk.
- Bygget ligger i 100-metersbeltet langs sjø, jf. Plan- og bygningsloven (pbl.) § 1-8. Det må da søkes om dispensasjon.
- Solenergianlegget monteres frittstående på tak eller fasade (ikke plant med fasaden eller takflaten).
- Bygget har fasaden mot offentlig rom og solenergianlegget vil bli synlig.
- Der det kan være fare for nedfall på offentlige arealer som gater, fortau og felles innganger. Solenergianlegget kan ha betydning for brannsikkerhet. F.eks. hvis anlegget etableres over flere bruksenheter.
Dersom du må sende byggesøknad skal søknad, prosjektering, utførelse og kontroll ivaretas av foretak med ansvarsrett. Ansvarlig søker kan være en arkitekt, bygningsingeniør, tømrermester eller tilsvarende.
Her er noen eksempler på tilpasning i forhold til byggets karakter:
Bildene som vises her er dårlig tilpasset og vil også være søknadspliktige:
Eksempler på monterte solcelleanlegg som er lite tilpasset, og vil endre byggets karakter og fasaden vesentlig, og passer dermed ikke alltid inn i eksisterende bygningsmiljø. Disse to eksemplene vil være spesielt negative i kulturlandskap eller et verneverdig område. Som f.eks. i Kragerø sentrum, Kil sentrum og Øya nær Kragerø sentrum.
Bildene som vises her er eksempler på god tilpasning i forhold til byggets karakter, som ikke nødvendigvis vil være søknadspliktig:
Eksempler på to hustak med montert solcelleanlegg, som er godt tilpasset byggets fasade.