
Hva er BTI?
Til enhver tid er det barn og unge som har behov for oppfølging som involverer flere av kommunens tjenester til barn, unge og familier. Noen vil ha slike behov allerede fra fødselen av, mens andre vil få behov for slike tjenester underveis i livet. For at barn, unge og familier i Kragerø skal få den hjelpen de trenger, innfører vi nå Helsedirektoratets modell Bedre tverrfaglig innsats (BTI). Dette er en samhandlingsmodell for tjenester som møter gravide, barn, unge og foreldre som det er knyttet undring eller bekymring til. BTI-modellen er utviklet av Helsedirektoratet, og bearbeidet for å tilpasses lokale behov gjennom prosjektet Ung Framtid. Prosjektet er ledet av Solveig Stige. Modellen er en videreutvikling TIK-modellen – Tidlig tverrfaglig innsats i Kragerø – som har vært i bruk i barnehage og skole de siste årene.
Målet med BTI-arbeidet er:
• Tidlig innsats
• Samordning av tjenestene slik at oppfølgingen blir helhetlig, koordinert og uten avbrudd
• Involvering og samarbeid med barn, unge og familier som trenger hjelp fra kommunen

Hvordan styrker BTI arbeidet med oppfølging av barn, unge og familier?
Handlingsveilederen til de ansatte skal sikre systematisk oppfølging av sårbare barn, unge og familier, og bidra til at ansatte så tidlig som mulig identifiserer barn og unge som opplever ulike utfordringer. Målet med veilederen er å komme tidlig inn i barns liv ved bekymring, sikre godt tverrfaglig samarbeid, og å involvere foreldre og barn i arbeidet.
Verktøykassa inneholder nyttige verktøy og ressurser man kan ta i bruk i arbeidet med å identifisere og følge opp barn, unge og familier. Her finner du verktøy som viser alt fra tegn og signaler man kan se etter, hvordan gjennomføre gode samtaler med barn, unge og foresatte, til hvordan man skal handle ved mistanke om vold og seksuelle overgrep.
Tjenesteoversikten håper vi vil bidra til bedre kjennskap til kommunens tjenester til barn, unge og familier – både for ansatte og innbyggere. Her finner du beskrivelser av de ulike tjenestene, hva de kan bidra med, og hvordan du tar kontakt.
Temakvelder for foresatte og andre for å øke kunnskapen om ulike temaer, kjennskapen til kommunens tjenester og hvordan vi arbeider med oppfølging og samarbeid. Første temakveld arrangeres torsdag 3.april kl. 18.00 på Kragerø videregående skole med temaet «Når det blir vanskelig å komme på skolen».
Kompetanseheving for ansatte er og blir en viktig del av et styrket arbeid for barn, unge og familier. I løpet av våren vil alle ansatte som jobber med barn og unge få anledning til å bli kjent med BTI-modellen, veilederen og verktøykassa. Fra og med høsten 2025 satser vi på opplæring i bruk av modellen for alle ansatte! Gjennom opplæringen vil fokuset være å gi de ansatte nødvendig kompetanse til å gjennomføre handlingene beskrevet i veilederen.

Fra fagdag om BTI-modellen med ansatte i kommunens tjenester til barn, unge og familier (januar 2025).
Er du bekymret for et barn eller en ungdom?
Vi har utarbeidet en egen side med tips til hva du kan gjøre og hvem du kan ta kontakt med dersom du har en bekymring. Dette håper vi vil være en nyttig ressurs for både barn, unge, foresatte, frivillighet og andre.

Besøk vår nettside for å ta i bruk ressursene og for å lære mer om BTI-modellen: https://www.kragero.kommune.no/tjenester/oppvekst-og-utdanning/bedre-tverrfaglig-innsats-bti/
Takk til alle som har bidratt i arbeidet!
Tusen takk til alle som har bidratt i arbeidet med utviklingen av BTI-modellen – både ansatte, foresatte, ungdommer, frivillighet, fagfolk og politikere. Vi er stolte over resultatet, og ser frem til å se de positive effektene av arbeidet i vår kommune.
Har du spørsmål om satsningen? Ta kontakt med:
Kommunalsjef for oppvekst Per Oskar Refsalen (per.o.refsalen@kragero.kommune.no) eller prosjektleder Solveig Stige (solveig.stige@kragero.kommune.no).