Legevakta i Kragerø testet sin egen beredskapsplan, under PLIVO-øvelse

I forbindelse med den store PLIVO-øvelsen (Pågående Livstruende Vold) på Administrasjonshuset, testet kommunen sine egne planer for massetilstrømning til legevakt.

Ekstra ressurser, både leger og sykepleiere ble innkalt, og bidro med å håndtere nesten 20 skadde pasienter som ble kjørt til legevakta.

Scenarioet for øvelsen var en trusselsituasjon med mange skadede, hvor planverket knyttet til PLIVO ble testet. PLIVO krever et tett samarbeid mellom politiet, brann- og redningstjenesten og helsevesenet ved hendelser der det utøves livstruende vold mot flere personer. Det var derfor en god anledning for kommunens legevakt å delta i øvelsen, med å teste massetilstrømning av skadde pasienter.

Målet med øvelsen var å trene på, teste ut og forbedre beredskapsplanverket internt i organisasjonen, samt å trene på, teste ut og forbedre samarbeid med nødetatene og øvrige aktører i henhold til scenariet for øvelsen. Kommunens beredskapsledelse aktiverte psykososiale kriseteam og EPS (Evakuerings- og pårørendesenter). Sanitetskvinnene deltok aktivt i øvelsen. Alle tre er viktige støttespillere for legevakta ved en reell hendelse.

Øvelsen på legevakta ble evaluert av tre eksterne inspektører, som roste innsatsen til de involverte og identifiserte noen viktige læringspunkter. Dette er tilbakemeldingene:

Fra beredskapsleders ståsted: - Øvelsen viste en imponerende innsats fra alle involverte. Det var tydelig at planverket for PLIVO er godt forankret og forstått blant deltakerne.

Fra et samfunnsmedisinsk ståsted: - Det var noen læringspunkter, spesielt knyttet til kommunikasjon og koordinering mellom de ulike aktørene. Men generelt sett var det en svært vellykket øvelse.

Fra et sykepleiefaglig ståsted: - Det var nyttig å se hvordan ressursene ble brukt og hvordan de medisinske prosedyrene ble fulgt. Det er alltid rom for forbedring, men dette var en solid gjennomføring.

«Øvelsen var en viktig del av kommunens beredskapsarbeid og bidro til å styrke samarbeidet mellom de ulike aktørene som er involvert i håndteringen av krisesituasjoner. Arbeidet med å forbedre beredskapen vår fortsetter, og temaet er blitt enda mer aktuelt nå slik situasjonen i verden utvikler seg» sier kommuneoverlege Brynhild Braut, som hadde ansvaret for denne delen av øvelsen.

Tilbakemelding