Test av ulike medvirkningsaktiviteter i Kragerø kommune
Medvirkning er et vidt begrep som kan forståes på flere måter. En enkel definisjon på hva det handler om er: Medvirkning er muligheten til å si sin mening om noe, og at den meningen blir lyttet til.
I Kragerø er medvirkning viktig fordi utvikling skjer i hele kommunen. Å involvere innbyggerne er sentralt for å få til en riktig og god utvikling, i tråd med FNs bærekraftsmål 17 sammen om å nå målene.
I beskrivelsen av kommunen som samfunnsutvikler fremgår det også følgende: «Vi skal bidra til å nå målene vi har satt oss gjennom samarbeid og samskaping mellom innbyggere, brukere, næringsliv, frivilligheten, politikere og ansatte».
“Kragerø sørger for at alle innbyggernes stemmer blir hørt fra barn til eldre, næringsliv og frivilligheten. Bred medvirkning er viktig for å oppnå eierskap, forankring og forståelse for de prioriteringene som gjøres i utviklingen av fremtidens Kragerø.” (Kommuneplanens samfunnsdel 2022-2034)
Derfor skal utviklingsprosessene i Kragerø være preget av åpenhet, forutsigbarhet og god dialog. En viktig forutsetning for å få til det er tydelig og kontinuerlig kommunikasjon på tvers av avdelingene og virksomhetene, og mot innbyggere og andre samarbeidspartnere.
Medvirkning gjennom offentlig høring skjer i to faser:
1.Varsel om oppstart: Når et nytt reguleringsplanarbeid starter, kunngjør kommunen oppstarten for å informere og gi berørte parter anledning til å gi innspill. Denne varslingen skjer ofte gjennom annonsering på kommunens nettside (og evt. sosiale medier), i lokalavisa og gjennom direkte henvendelser til relevante instanser og naboer. På dette tidspunktet, i tidlig fase av planprosessen, kan innbyggerne dele sine synspunkter, bekymringer, eller forslag, noe som ofte har betydning for hvordan planen utvikles videre.
2. Offentlig ettersyn: Etter at planforslaget er utarbeidet, legges det ut til offentlig høring. I denne fasen kan alle komme med skriftlige merknader til planen. Dette er en formell mulighet til å påvirke konkrete elementer i planen før vedtak. Forslagene blir deretter vurdert av kommunen, og endringer kan gjøres i samsvar med mottatte innspill. Etter offentlig ettersyn bearbeider kommunen merknadene, og planen kan vedtas i kommunestyret eller fylkeskommunen dersom den er tilstrekkelig revidert og godkjent.
Videre har Gnist-prosjektet har gitt kommunen innsikt i hvordan kommunen kan jobbe aktivt med en mer inkluderende innbyggerinvolvering, gjerne i tidlig fase, hvor muligheten til å påvirke er størst. Gjennom Gnist-prosjektet ble det utviklet prinsipper for hvordan vi skal bedrive medvirkning i Kragerø, på bakgrunn av konkrete erfaringer i prosjektet gjennom høsten 2023 og våren 2024. Prinsippene er formalisert i et eget kapittel i kommunens planstrategi 2024-2027, Kap 4 “Om innbyggermedvirkning i Kragerø kommune” .
Prinsipper for innbyggerinvolvering i Kragerø
- Vi gjør ikke medvirkning bare for medvirkningens og lovens egen skyld. Tidlig og reell involvering bidrar til bedre planer, færre konflikter og effektiv gjennomføring av planene.
- I Kragerø skal vi involvere innbyggerne på rett tid i planarbeid, på en måte som innbyggere forstår og liker å delta på, og som kommunen kan nyttiggjøre seg av til å lage bedre planer.
- Noen stemmer er sterkere enn andre. Derfor skal vi prioritere å engasjere de svakeste. Å tilrettelegge for de med størst behov forenkler også for alle andre (også kjent som inkluderende design og universell utforming).
- Mange av utfordringene Kragerø står overfor kan ikke løses av politikere og administrasjon alene, men krever at innbyggerne faktisk ønsker å dra lasset i samme retning. Når innbyggerne får rom til å delta på egne premisser, er de raske på å foreslå løsninger de selv kan ta eierskap til.
- God kommunikasjon er en forutsetning for å involvere innbyggerne, og skal prioriteres i Kragerø. Folk må vite hva som skjer, når og hvorfor.
- Å skape engasjement for deltakelse og nærdemokrati tar tid. Derfor skal vi prioritere ressursene slik at vi bygger opp engasjement og overskudd til å delta. Vi skal unngå å lage skrivebordsskuff-planer som ikke munner ut i synlige resultater. Vi skal ha respekt for innbyggere som faktisk finner tid i en travel hverdag for å delta i medvirkningsprosesser.
Verktøykasse for medvirkning (kommer)
Les mer om Kragerø kommunes Gnist-prosjekt her.