Edvard Munch i Kragerø

Kunsthistorisk bakgrunn / lokalhistorisk vinkling:
Edvard Munch er Norges største kunstmaler gjennom tidene. Han var en omstridt samtidskunstner i sin egen tid, og ville bosette seg i en liten by på kysten etter oppholdet på psykiatrisk klinikk i København, blant annet fordi han ikke orket alle konfliktene og ”trøkket” i kunstlivet i hovedstaden. I løpet av den tiden han var i København og Kragerø, begynte imidlertid anerkjennelsen å innhente ham, både nasjonalt og internasjonalt. Han solgte godt, ble innkjøpt av det offentlige kunst-Norge og større samlere (bl.a. av Rasmus Meyer i Bergen og av Nasjonalgalleriet) og han vant konkurransen om Aula-dekorasjonene i Oslo. Dette ga startskuddet til de to mest kjente verkene han skapte i Kragerø, ”Solen” og ”Historien”. I tillegg brukte han tiden i Kragerø til å male en del av sine beste portretter av venner og kontakter i kunstlivet. Han malte også en del bilder av Kragerøs bymiljø og heiene rundt som han var spesielt svak for. Mange mener at han hadde sin glansperiode som maler i Kragerø.

Kragerøs egen Munch-hjemmeside:
http://www.munchikragerø.no/

Nasjonal nettverk – «Edvard Munch – Kunsten og livet»
Kragerø deltar i et nasjonalt nettverk bestående av 7 kommuner, samt Munch-museet og Nasjonalgalleriet, i prosjektet «Edvard Munch – Kunsten og livet».

Edvard Munch var opptatt av både det ytre og det indre landskapet. De stedene han slo rot, for kortere eller lengre tid, er synlige i maleriene hans. De ikoniske motivene er verdenskjente, og mange av dem kan fortsatt oppleves omtrent som da Munch malte dem.

En vandring i Kragerø, på Jeløya eller på Ekely gir glimt av gjensyn med de motivene vi kjenner så godt. I Kragerø ser vi solen synke i havet mellom de samme trærne, på broen i Åsgårdstrand skimtes fortsatt pikene - og øverst på Karl Johan en vårdag ser vi borgerne promenere – da som nå.
 

Samarbeidet er også beskrevet i denne prosjektbeskrivelsen:  
Hovedprosjekt Munch nettverket (PDF, 2 MB)

Munchvandringer:
I samarbeid med Kultur-kameratene arrangeres jevnlig Munch-vandringer i Kragerø.
 


 

 

Tilbakemelding