Ved høyt smittepress eller smitterisiko kan jevnlig testing av grupper være et godt tiltak. I kommuner med høyt smittenivå vil jevnlig testing av barn og ungdommer redusere spredningen av koronavirus i barnehager, skoler, høgskoler og universiteter. Dette reduserer sykefravær og utbrudd som vanskeliggjør undervisning, og det reduserer smitten i lokalsamfunnet.
Hva er jevnlig testing?
Jevnlig testing anbefales utført to ganger per uke. Vi anbefaler at selvtestingen skjer mandag og torsdag.
Jevnlig testing innebærer regelmessig testing av en definert gruppe for å redusere smitten innad i gruppen og ut i samfunnet rundt. Dette oppnås ved at smitteførende personer jevnlig oppdages og isoleres.
Sammen med god symptomovervåkning bidrar metodene til å redusere smitte på en effektiv måte uten å innføre kraftige kontaktreduserende tiltak rettet mot barn og unge. For å få god effekt bør helst over 70% av gruppen delta, men testingen er frivillig og det er ikke nødvendig at samtlige personer i gruppen deltar for at effekten skal være god. Smittesporing innad i grupper som deltar i jevnlig testing er ikke nødvendig. Kommunen bør som hovedregel forsøke jevnlig testing i minst fire uker før man vurderer mer inngripende tiltak som karantene, heving av trafikklysnivå over nasjonalt minimum eller begrensing av undervisningstilbud og fritidsaktiviteter.
Selvtester skal i utgangspunktet distribueres i original forpakning. Det anbefales å dele ut én 5-pakning til hver elev, slik at foresatte kan utføre jevnlig testing to ganger per uke i 2,5 uker. Hvis det etter to uker er behov for å fortsette testingen, bør en ny 5-pakning deles ut.
Hvem bør testes jevnlig?
• Barnehager: ansatte og foresatte
• Småskolen (1.-4. trinn): ansatte, og elever eller foresatte (foresatte til den enkelte elev bestemmer dette)
• Mellomtrinnet (5.-7. trinn), ungdomsskole og videregående skole: ansatte og elever
• Universiteter og høyskoler: ansatte og studenter
Unntak for jevnlig testing
• Personer som har gjennomgått covid-19 eller fått andre vaksinedose i løpet av siste tre måneder
• Personer som har fått tredje vaksinedose (ingen tidsbegrensning)
• Personer som ikke ønsker å teste seg (testing er frivillig og kan ikke kreves for skoleadgang)
Oppfølging ved positiv selvtest
Tar du en selvtest som blir positiv, må du være i isolasjon og du bør ta en bekreftende prøve på teststasjonen. Vi ber derfor om den personen, foresatte eller den ansatte selvregistrer resultatet i Remin snarest mulig. Remin finnes du lenke til på kommunens nettside under koronainformasjon. Det er også nyttig om barnehagen og skolen informeres ved smitte slik at den smittede/foresatte og barnehage/skole blir enige om videre oppfølging/tiltak. Opplysninger om helsemessige forhold inkludert smitte er opplysninger som personen det gjelder må samtykke til at deles.
Dersom du er øvrig nærkontakt til smittet
Dersom en ansatt eller barn er øvrig nærkontakt til en smittet (ikke familiemedlem eller tilsvarende nære) anbefales test dag tre og fem etter siste nærkontakt. Testene kan være selvtest. Hvis du har hatt koronainfeksjon siste tre måneder eller inngår i jevnlig testing trenger du ikke følge disse testanbefalingene. Du bør følge med på helsetilstanden din og om du får symptomer i ti døgn. Alle bør ha lav terskel for å teste deg selv ved milde symptomer.
Tar du en selvtest som blir positiv, må du være i isolasjon og du bør ta en bekreftende prøve på teststasjonen.
Barn under skolealder anbefales kun test ved symptomer. Foresatte bestemmer om barn skal testes. Barn under 16 år skal ikke testes dersom det er uforholdsmessig krevende å få tatt en test. Det skal ikke brukes tvang eller medisiner for å gjennomføre testing.
Dersom du er husstandsmedlem eller tilsvarende nær, gjelder andre regler. Smittesporingsteamet vil informere deg om dette, og du finner mer informasjon under Helsenorge.no.