Demokrati og medborgerskap

Skolen har siden oppstarten av nytt skoleår jobbet med tema: Demokrati og medborgerskap.

Det hele ble satt i gang med et givende innlegg av Fredrik Aandstad Olsen som snakket om det å være ung og bruke mulighetene man har i demokratiet og hva det vil si å være en medborger.

Læreplanen sier at:

Demokrati og medborgerskap som tverrfaglig tema i skolen skal gi elevene kunnskap om demokratiets forutsetninger, verdier og spilleregler, og gjøre dem i stand til å delta i demokratiske prosesser. Opplæringen skal gi elevene forståelse for sammenhengen mellom demokrati og sentrale menneskerettigheter som ytringsfrihet, stemmerett og organisasjonsfrihet. De skal få innsikt i at demokratiet har ulike former og uttrykk.

Gjennom arbeid med temaet demokrati og medborgerskap skal elevene forstå sammenhengen mellom individets rettigheter og plikter. Individene har rett til å delta i politisk arbeid, samtidig som samfunnet er avhengig av at borgerne bruker rettighetene til politisk deltakelse og utforming av det sivile samfunnet. Skolen skal stimulere elevene til å bli aktive medborgere, og gi dem kompetanse til å delta i videreutviklingen av demokratiet i Norge.

Opplæringen skal gi elevene kunnskaper og ferdigheter til å møte utfordringer i tråd med demokratiske prinsipper. De skal forstå dilemmaer som ligger i å anerkjenne både flertallets rett og mindretallets rettigheter. De skal øve opp evnen til å tenke kritisk, lære seg å håndtere meningsbrytninger og respektere uenighet. Gjennom arbeidet med temaet skal elevene lære hvorfor demokratiet ikke kan tas for gitt, og at det må utvikles og vedlikeholdes.

De ulike trinnene har hatt ulikt fokus på dette med blant annet besøk i fengselet, turer i nærområdet og 10. trinn har vært på villspor med en rekke samarbeidsoppgaver som skulle løses som lag.

Tirsdag 5.september hadde vi politisk debatt der skolen hadde invitert en rekke partier. Politikerne presenterte partiene sine for en fullsatt gymsal. De hadde debatt rundt skolestruktur og hva de ville gjøre for unge kragerøborgere.

Skoledagen ble avsluttet med valg der det var Rødt som gikk av med valgseieren etterfulgt av Fremskrittspartiet.

Perioden med demokrati og medborgerskap avsluttes i uke 37. Her skal elevene få stemme frem aktiviteter de ønsker å delta på i skoledagen og på den måten kunne ha demokratiske prosesser der de påvirker egen skolegang.

 

Tilbakemelding