Kragerø markerte minnedagen for det armenske folkemordet

Lørdag 24. april var det 106 år siden det armenske folkemordet startet.  Under første verdenskrig ble 1.5 mill. armenere bortført og drept.

Og midt i tragedien sto kragerøkvinnen og misjonærer Bodil Biørn. Hun ble et sannhetsvitne til den vestlige verden. Ordfører Grunde Wegar Knudsen holdt sin tale ved minnesteinen over Bodil utenfor Rådhuset.

- Kragerø kommune anerkjente folkemordet i 2006, USA’s president Jo Biden anerkjenner folkemordet i dag, på minnedagen, og nå er det på tide at Norge gjør det samme, sa ordføreren blant annet før han la ned en blomsterhilsen fra kommunen.

Knudsen fortalte også om de vennskapsbånd Kragerø har knyttet med Armenia. Spesielt hovedstaden Jerevan og etter hvert Gyumri som har blitt Kragerøs vennskapsby. Dette samarbeidet er viktig for oss i Kragerø og jeg ser frem til å besøke landet og menneskene der, sa Grunde W. Knudsen.  Ordføreren rettet en spesiell takk til Bodils barnebarn, Jussi Flemming Biørn, som har tilrettelagt for vennskapssamarbeidet og kommunens besøk i Armenia.  Likeledes ble kultursjef Harald Bothner takket for den koordinerende rolle han har i samarbeidet og Hvohannes Bayadjan som har gitt Khahckaren som står i Kirkebukta. Også Kragerø kantori er viktig i kulturutvekslingen med Armenia og har vært på besøk i Gyumri høsten 2018.

Klikk for stort bildeFra venstre tidligere ordførere Kåre Preben Hegland og Jone Blikra, ordfører Grunde Wegar Knudsen, Harald Bothner, Jussi og Bjørg Biørn og Merete Valstad (Kantoriet).

Armenske Narine Gulberkjan fra Vegårshei la ned blomsterdekorasjoner fra Det Armenske Apostoliske Kirkesamfunn både ved minnesteinen og Khahckaren i Kirkebukta.

Klikk for stort bildeArmenere bosatt på Vegårdshei og i Kragerø.