Verdens bokuke: Store elever lærer mindre elever

I uke 17 var 9a vertskap for elevene fra alle barneskolene i Verdens bokuka. Den arrangeres hvert år på biblioteket, og det er alltid en ungdomsskoleklasse fra Kragerø barne- og ungdomsskole som tar ansvaret for småskoleelevenes opplevelse av dagen. I år opplevde elevene quiz, drama, ansiktsmaling, boklåning og forelesning. De store elevene er utrolig flinke, og de små elevene synes det er moro med elevlærere!

Dagen organiseres i et samarbeid mellom Kragerø bibliotek og skolekontoret. Iår var det i overkant av 350 elever som deltok - fordelt på tre dager: tirsdag, onsdag og torsdag. I forkant har alle elevene fått lest selv (eller fått lest høyt) av årets utvalgte bok som het Titanics ti liv av Axel Hellstenius. Boka var valgt ut som en markering på denne store skipsulykken for 100 år siden. Boka handler om en familie, en mystisk katt og en dagbok fra 1912. Snart begynner mystiske ting å skje.......

Elevene fra barneskolene var først på Kragerø Biograf og så filmen før de kom til biblioteket der resten av dagen skulle tilbringes. Klasse 9 a hadde forberedt fem ulike aktiviteter på fem stasjoner. Elevene skulle låne bøker, ha leker/aktiviteter, se en presentasjon av Titanic- båten som ikke kunne synke, bli malt i ansiktet som katter eller andre dyr og se deler av «Titanics ti liv» som dramatisering. Både 9a og elevene fra barneskolene syntes det var fint å jobbe med bokuka!

Arrangementet er en del av Perleraden som er den kommunale del av Kulturskatten. Hensikten med opplegget er at alle i småskolen skal få denne opplevelsen i løpet av barneskoletiden sin i Kragerø, og i år var elevlærerne i niende klasse et kull som selv hadde opplevet dette opplegget som liten elev. De husket godt egne opplevelser for sju år siden med glede. Oppdragene fordeles mellom skolene.

En annen hensikt med opplegget er også å utvide elevenes læringsrom. Det er mye å lære på andre arenaer enn klasserommet.