Vårt fantastiske byjubileum er over og vi har mange gode minner!

Oppdatert av: stein ove sannes (12.jan.2017)

Feiringen av Kragerøs byjubileum - «Kragerø 350» - er over, og det er på sin plass å takke for det store engasjementet og deltakelsen for at dette ble nettopp så vellykket som vi på forhånd hadde håpet.

Kulturkontoret har hatt ansvaret for planleggingen som har foregått over flere år.  Men Kulturkontorets rolle har også vært å koordinere og stimulere frivilligheten å skape sine egne interessante arrangementer gjennom økonomiske tilskudd og praktisk hjelp. Byjubileet har derfor vært preget av stor oppslutning fra lag og foreninger, der svært mye av arbeidet har vært gjort på frivillig basis.

Det er på sin plass å gi en oppsummering av mye av det som har skjedd gjennom året og dele dette med alle som har vært med på en eller annen måte.

 

Utgivelse av Kragerøs historie i 3 bind:

Ønsket om å utgi Kragerøs historie ble initiert av kommunens to historielag - Kragerø og Skåtøy Historielag og Sannidal Historielag. En egen redaksjonskomite ble nedsatt hvor begge historielagene var med sammen med leder av Turistforeningen og en tidligere redaktør av Kragerøavisa. Historieverket utkom i år med til sammen 1,270 sider godt lokalhistorisk stoff.

 

Batterikomiteen har saluttert fra Gundersholmen kystfort jevnlig under jubileet og brukte 30 kilo krutt.

Batterikomiteen har virkelig vært en gjenganger i jubileet med salutter stadig vekk og har stilt i sine flotte uniformer. Fortet på Gunnarsholmen ble anlagt på slutten av 1600-tallet. I 1808 ble kanonene brukt til å jage bort den engelske fregatten Tartar

.

NM i sjakk

Kragerø Sjakklubb Ungdom arrangerte Norgesmesterskap for ungdomslag 2016 på Kragerø Resort.

Sanitetsforeningen viste seg frem.

120-årsjubileum for Norske Kvinners Sanitetsforening ble feiret i regi av Kragerø og Sannidal Sanitetsforening. Åpent hus Storgata 16 – vis a vis Kystbokhandelen.
 

Historisk vandring.

Elevene ved skolene i Kragerø arrangerte historisk vandring på Øya med morsomme tablåer fra Kragerø gjennom tidene.

Tour of Norway.

Sykkelrittet Tour of Norway startet fra Kragerø 19. mai. Start i Havneområdet/Blindtarmen/ Bybrua. Etappen gikk via Drangedal over Gaustaplatået og til Rjukan.

 

Den Norske Filosofifestivalen – På Kanten ble arrangert i jubileumsåret.

På Kanten – Den norske filosofifestivalen i Kragerø ble startet i 2006. Festivalen samler årlig filosofiinteresserte bidragsytere og publikum med foredrag og debatter om aktuelle, filosofiske temaer.
 

Korpsfestivalen Kragerøfestivalen har blitt arrangert under jubileumsåret.

Kragerøfestivalen for korps foregår vanligvis annethvert år, og samler opp til 2000 deltagere. Festivalen ble startet av Kalstadkilen skolemusikk i 1985, og korpsene i Kragerø har siden samarbeidet om å holde festivalen. I forbindelse med årets korpsfestival skjenket arrangørene en gratiskonsert på torget med bandet Cir.cuz.
 

Kirkens bymisjon arrangerte stor gatefest.

Kirkens Bymisjon ble etablert i Kragerø i 2008. Jubileumsfesten hadde foredrag av biskop Gunnar Stålseth, konserter med lokale aktører, dans og dukketeater. Bymisjonen i Kragerø driver forøvrig en viktig møteplass i Bymisjonskafeen, der 35 frivillige jobber.
 

Velforeningene i Tallakshavn, på Øya, Thomesheia og Andølingen har bidratt til oppsetting av historiske navneskilt i sine bydeler.

I byjubileet ble det satt opp 33 historiske navneskilt i Kragerø, med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB. Kulturkontoret gjennomførte prosjektet etter initiativ og idé fra Havna Vel, som sammen med de andre velforeningene bidro med bilder, historier og fakta fra gamle dager, og var delaktige i plasseringen av skiltene.

Levangsheia feiret også.

I mai var det åpent hus på Gåsmyr-museet, Levangsheia. I tillegg hadde arrangørene rigget til en veteranbilutstilling på idrettsanlegget.
 

Ekte Kragerø-cognac til jubileet.

Den lokale gjengen som utgjør Cognac-losjen feiret jubileet med lanseringen av egen jubileumscognac. Lanseringen fant sted på Stabbestranda tidlig i juli.
 

Næringslivets organisasjon var med.

Kragerø Industri og håndverkerforening inviterte til egen Jubileumsutstilling og åpent hus i sine lokaler «Håndverkeren».
 

Kragerø Frisbeeklubb arrangerte frisbeegolfturnering.

Frisbeeklubben i Kragerø jobber med å etablere en frisbeegolfbane i Studsdalen. Turneringen i jubileumsåret var en fin måte for klubben å få vist frem sporten, med finale i Kragerø sentrum.  https://www.youtube.com/watch?v=zHXE_Ln_y-M
 

Kragerø Sparebanks gratiskonsert.

Kragerø Sparebanks jubileumsgave var en flott konsert på Torvet med CC Cowboys og brødrene Didrik og Emil Solli Tangen.
 

Nordisk Seilas – 8. – 10. juli.

På formiddagen fredag 8. juli kom de første deltakende skip seilende inn mot Kragerø havn hvor målgangen ble markert med salutt fra Gundersholmen kystfort. Skipene ble henvist til sine plasser ved Jernbanekaia og ble et flott maritimt skue. Nærmere 250 ungdommer var med på båtene.Om bord i et fellesnordisk fartøy «Brita Leth» deltok 5 ungdommer fra Kragerø som mannskap. Sannidalspeiderne deltok også i seilasen med sin skute «Karen Sophie II».I løpet av oppholdet i Kragerø var det byvandringer, konkurranser, premieutdeling og konsert, samt åpent hus i Sjømandsforeningen.

 

 

På jubileumsdagen var det stor oppslutning fra butikker og utesteder som stelte i stand en stor jubileumsfrokost på frivillig basis.

Selve jubileumsdagen var torsdag 12. juli med en massemobilisering av lokalbefolkningen og «sommergjester». Dagen startet med byfrokost påspandert og servert av byens restauranter og dagligvareforretninger. Hele dagen foregikk det konserter med lokale band, artister og kor fra scenen ved Lauersøns plass.Det var også åpent hus med servering i Kragerø Sjømandsforening.Jubileumsteltet til Kragerø Seilforening var åpent og fra deres scene ble kvelden avsluttet med dansegalla med Kragerøs eget danseband «Bent Henningz».Havna var preget av fartøyer fra Nordisk Seilas som besøkte Kragerø i forbindelse med jubileet. Tusenvis av besøkende hele dagen, og overveldende tilbakemeldinger fra befolkning og medarrangører.

 

Jubilanter i jubileet:

Jubilerende lag og foreninger som også fylte år gikk sammen om å feire jubileet på Tåtøy hovedgård. Disse var Kragerø Sangforening - 160 år, Kragerø Fjordbåtselskap - 120 år, Kragerø Sparebank - 90 år, Kragerøhåndballen - 70 år, Kragerø Turistforening - 70 år, Jomfruland Vel - 60 år, Kragerø læringssenter - 30 år, Sangkoret Oktopus - 25 år og Filosofifestivalen - 10 år. Toppen Bech kåserte om lystgårder. Initiativ og ansvarlig for gjennomføringen var Else Bjørg Finstad i Kragerø Turlag.
 

«Hvem malte og skrev i Kragerøskjærgården»

Dette var tittelen på flere interessante skjærgårdsturer hvor Reidun Flaaten tok deltakerne med på en guidet båttur med «Gaven».Her ble fortalt om de mange stedene kunstnere bodde og ferierte. Turen gikk rundt Skåtøy og endte i Kil hvor alle deltakerne koste seg med god lunsj på «Wesselgården».

Kapproing.

Jomfruland vel arrangerte sin 60-års feiring på Jomfruland, og holdt i den forbindelse bl.a. kapproing i Jomfrulandsrenna.
 

Fotoklubben har holdt Wilse-utstilling.

Kragerø fotoklubb ble stiftet 1971. I anledning av at det i 2015 var 150 år siden Anders Beer Wilse ble født, presenterte Kragerø Fotoklubb en utstilling, hvor de viste Wilses bilder sammen med klubbens egne – tatt på omtrent samme sted som Wilse tok sine for rundt 100 år siden.
 

Kragerø kystlag, Sjømandsforeningen og Seilforeningen holdt havnefestival i Kragerø.

Kragerø Havnefestival er en festival med fokus på det maritime liv, og ble første gang arrangert i 2011. Under Havnefestivalen var det regattaer, sjømat, musikk og andre aktiviteter som er knyttet til båtliv og Kragerøs kystkultur. Et av festivalens høydepunkt var gratiskonsert med Vamp – betalt av Seilforeningen gjennom sponsorsamarbeid med Sparebanken Sør.
 

Kragerø Sjømandsforening holdt åpent hus.

Kragerø Sjømandsforening ble stiftet i 1864. Huset der foreningen holder til er som et lite maritimt museum med skipsmodeller fotografier og maritime gjenstander.Omvisninger og servering av sjømannskost var det hele jubileumsuka.
 

Bondelaget og skogeierlagene i Sannidal og Skåtøy arrangerte åpen dag i Kil.

«Åpen gård» på Menstad i Kil. Fokus på den tidlige eksporten, handelen med innlandet og Kil som starten på bydannelse i distriktet. Guidet tur med leder av Sannidal Historielag Kjell Ove Heistad. Ferjen «Gamle Kragerø», som tilhører Kragerø Kystlag, transporterte folk fra byen til Kil.

Byjubileums-gudstjeneste.

I Kragerø kirke ble det i august invitert til jubileumsgudstjeneste med biskop Stein Reinertsen og Kragerø kantori
 

Besøk av Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit.

Selv om Det Kongelige Hoff ikke kunne delta under selve jubileumsdagen 12. juli, besøkte Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit Kragerø onsdag 31. august. Det ble en fantastisk dag hvor Kragerø viste frem sitt beste og sin allsidighet. Det hele startet med besøk på Kragerø Kunstskole. Deretter spaserte kronprinsparet til Lauersøns plass og hilste en stor folkemengde. Spesielt var møte mellom de kongelige og Eva Bohlin utenfor Rådhuset. Et sted hvor paret også møtte et stort antall barnehagebarn. På Lauersøns plass var det tale av Kronprinsessen og lokale kultur- og musikkinnslag fra skolelever og kulturskolen. Med «Perlen» gikk turen gjennom Kragerøskjærgården til Jomfruland hvor Kronprinsparet fikk en guidet omvisning og spasertur til Øitangen via Skagerrakstrand – Utsiden. Den kommunale lunsjen var fiskesuppe som ble servert i Sjøbua på Tårnbrygga.


 

Kragerø faste billedgalleri.

Jubileumsutstilling med kunst fra Kragerø ble vist i Posthusgården - Kragerø faste billedgalleri.Kragerø har en særdeles stor og lang historie i norsk kunstnerliv.
 

Kragerø Kunstforenings jubileumsutstilling

Kunstforeningens jubileumsutstilling var dedikert Norgeskunstneren Odd Einarson. Utstillingen besto bl.a. av de tegninger Kragerø kommune ble testamentert etter Einarsson.
 

Jubileumsutstilling – Kragerø 350 år. 

I Løkka/Bedehuset ble det vist reproduksjoner, samt originale malerier, fra de mest betydningsfulle Kragerømalerne.Utstillingen var den som ble best besøkt i løpet av jubileet. Samtidig ble det utgitt en ny bok: «Kragerø og malerne».
 

«Kvinnelige kunstnere i Kragerø.»

Utstilling i Posthusgården hvor åpningsdagen naturlig nok var 8.mars I forbindelse med utstillingen holdt Marianne Blankenberg foredrag på Kunstskolen om tema: Kvinnelige kunstnere. Det ble også lagt ned en blomsterhilsen ved bysten til Bodil Biørn og Fernanda Nissen.
 

Biblioteket var stedet for de gode jubileumsforedragene.

På Kragerø Bibliotek ble det arrangert en rekke gode foredrag knyttet til jubileet:

 • og informasjon – “Å presentere vår historie - utfordringer og valg” ved historieverkets redaktør Sverre Okkenhaug.
 • psykologi og etikk – “55 måter å dø på. Kriminalitet og samfunn i Kragerø 1666-1814” ved historiker/forfatter Ola Teige.
 • Religion – “Kirkene i Kragerø, Sannidal og Skåtøy” ved Ulf Hamran, Ragnar Grønåsen og Per Johnny Thoresen.
 • Samfunnsvitenskap – “By og land - mann mot mann” ved historiker/forfatter Lars-Erik Vaale.
 • Talemålsvarianter i Kragerø ved Tone Seim. Foredrag Kragerø bibliotek.
 • Språk – Lokalavisa: patriot og samfunnsrefser ved Willy Nilsen.
 • ved Sverre Okkenhaug og Kristin Ragnes.
 • Jubileumsfest 12. juli –«På galeien gjennom århundrene: byprivilegier og byvåpen» ved historiker/forfatter Ola Teige og historiker/forfatter Lars-Erik Vaale
 • teknologi og anvendt vitenskap – «Kloke koner, barberere og mirakelkurer - sykdom og sykdomsbekjempelse i Kragerø på 1700- og 1800-tallet» ved historiker/forfatter Amund Pedersen
 • Medisin, teknologi og anvendt vitenskap – Arne Lie Christensen presenterer sin bok «Ut i det fri: livet på setra, hytta og landstedet» som starter og slutter i Kragerø. 
 • Kunstnerlivet i Kragerø» ved kunsthistoriker Hans-Martin Frydenberg Flaatten.
 • - Nanna Schwengaard og Siggen Andresen ved journalist Jimmy Åsen.
 • og historie - Paneldebatt over temaet «Framtiden sett ut fra fortiden.» Panel- deltagere blir blant andre disse: rådmann Inger Lysa, byantikvar Tanja Røskar, Historielagets leder Sverre Okkenhaug, Truls Jørgensen og Camilla Skjerven Langlo.

 

Jubileumsfrimerke fra Kragerø ble utgitt i april av postverket

 

Kragerø 5. januar 2017

 

Harald Bothner

Kultursjef