Ukens klima- og miljøtips: Gledelig, grønn jul!

Oppdatert av: stein ove sannes (09.sep.2015)

Ikke glem miljøet selv om det er jul. Grønn Hverdag gir ni tips til hvordan du kan ta miljøhensyn før, under og etter julefeiringen. God jul!

Gi bort etiske gaver

Unngå å belaste naturen med en gave mottaker allikevel vil legge innerst i skuffen. Her er tips til gaver som, forhåpenligvis, gleder, og samtidig belaster naturen minst mulig.

Begrens gavepapiret

Det finnes knapt noe som har så kort brukstid som gaveinnpakning. Dessuten kan vanlig gavepapir ikke engang resirkuleres. Vi gir deg tips om miljøvennlig innpakning.

Julepynt kan gjenbrukes

Trenger du virkelig ny juletrepynt, nye kranser, nisser og lys? De fleste av oss har mer enn nok. Dessuten handler julen mye om tradisjon og gode minner. Den gamle julepynten er gjerne den beste til å gjenskape stemningen vi er på jakt etter.

Velg økologisk

Hele resten av året råder vi folk til å redusere kjøttmengden. I jula nøyer vi oss med å anbefale økologisk og Fairtrade-sertifisert mat. Sjekk Økoguiden og Bondens marked. Vinmonopolet har et godt utvalg økologiske drikkevarer.

Spis opp maten

25 prosent av maten vi kjøper kastes, og aller mest kaster vi i jula. Med litt bevissthet kan mer av maten havne der den bør - i magen. Til beste for deg, lommeboken og miljøet. Se tips til hvordan du kan kaste mindre mat.

Stearinlys med måte

Det selges 40 millioner levende lys i norske dagligvarebutikker, bare i desember. Stearinlys av parafin øker klimagassutslippene, mens lys av ekte stearin kan være laget av regnskogverstingen palmeolje. Dessuten forurenses inneluften mye. Begrens bruken og velg bivokslys, gjenbruklys eller svanemerkede lys.

Inviter småfuglene på juleball

Mange småfugler trenger litt ekstra mat gjennom vinteren. Har du anledning til å følge med fra vinduet om hvordan gjestebudet blir mottatt, så har du mye god stemning i vente. Lær mer om fugler i nærmiljøet på Fuglevennen.no.

Sorter avfallet

Det blir mye emballasje i jula. Husk på sorteringen. Er du i tvil om hva som skal kastes hvor, så sjekk Sortere.no.

Bytt gaver

Har du fått gaver som du vet ikke blir brukt, så ta deg bryet med å bytte dem til noe du trenger. Da slipper du å fylle opp kjeller og loft, eller det som verre er; avfallsdunken.

Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

KONTAKT OSS


Tlf.35 98 62 00
Faks:35 98 34 60
Legevakt:116 117

post@kragero.kommune.no

Besøksadresse:

Rådhusgata 5
3770 Kragerø

Postadresse:

Pb. 128, 3791 Kragerø

Org. nr. 963 946 902

Bottom image