Trond Berg Eriksen til Kragerø bibliotek.

Oppdatert av: stein ove sannes (26.jan.2011)

Kommende tirsdag, 1. februar kl.18.30 inviteres publikum til nok en Kulturhistorisk vandring på Kragerø bibliotek.

Dette er det tredje av fire arrangement i serien, og denne tirsdagen skal vi inn i perioden 1890-1905 der nyromantikken og symbolismen dominerer kulturlandskapet.

Filosof og idehistoriker Trond Berg Eriksen som skal holde kveldens foredrag, vil trekke frem personer som var vesentlige leverandører til åndsstrømningene i Europa på denne tiden: Nietzsche, Freud, Strindberg, Munch og Mahler.

I utstillingen som åpnes før foredraget, fokuseres norsk kulturhistorie i epoken. Sentrale malere og forfattere presenteres; blant disse kan nevnes Edvard Munch med Livsfrisen, Th. Kittelsen med Jomfrulandsserien og den unge genierklærte Halfdan Egedius. som døde bare 22 år gammel. Sentrale forfattere er Hamsun som har sitt gjennombrudd med Sult, H.E. Kinck og dikterne Krag og Obstfelder.

Utstillingen vil også synliggjøre viktige begivenheter for hvert av årene i denne epoken.

Trond Berg Eriksen(f.1945) er ansatt som professor i idéhistorie ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk på Universitetet i Oslo. I tillegg til at han er en etterspurt og høyt skattet foredragsholder, har han et stort forfatterskap som bl.a. omfatter fagbøker knyttet til filosofiens historie og en rekke vesentlige personer i den, blant disse Freud og Nietzsche.Sistnevnte har han også oversatt til norsk.De siste årene har Berg Eriksen skrevet og utgitt flere kulturhistoriske bøker med utgangspunkt i Italia.Han er også en sentral stemme i norsk samfunnsdebatt, og har vært redaktør for tidsskriftet Samtiden (1988-92) og for flere samleverk, bl.a. Norsk idéhistorie i 6 bind (2000-2003).

Eriksen er tildelt en rekke priser, bl.a. Brageprisen og Universitetet i Oslos formidlingspris for 2007. Det sier noe vesentlig om kveldens foredragsholder. Han er en akademiker som legger vekt på å bli forstått av sine lesere og tilhørere, og har utviklet en elegant stil, ofte med en ironisk brodd, noe som har gjort ham til en populær foreleser og mye lest forfatter.

Det er gratis adgang til arrangementet som er støttet av Fritt Ord.

Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

KONTAKT OSS


Tlf.35 98 62 00
Faks:35 98 34 60
Legevakt:116 117

post@kragero.kommune.no

Besøksadresse:

Rådhusgata 5
3770 Kragerø

Postadresse:

Pb. 128, 3791 Kragerø

Org. nr. 963 946 902

Bottom image