Stein fra Kragerø til jubileumsvarde på Gaustatoppen

Oppdatert av: stein ove sannes (02.jul.2010)

I august 2010 er det 200 år siden førstebestigningen av Gaustatoppen, og fylkesordfører Gunn Marit Helgesen inviterer kommuner som kan se til Gaustatoppen til å sende en stein til varden. Kragerø er invitert selv om det påstås at det ikke er mulig å se Gaustatoppen herfra.

Steinen fra Kragerø ble sendt i slutten av juni og er en ”Kragerøitt” som består av feltspat og rutil. Steinen er hentet fra rutilgruven på Lindvikskollen i Kragerø. Rutil er et mineral som består av titanoksid som er hvitt og ble brukt i malingsproduksjonen for å få malingen hvit. Det ble også brukt til fremstilling av visse porselensfarger og i stålindustrien for å øke stålets motstandskraft mot oppheting.

Vardesteinen fra Kragerø skal få et lite metallskilt med kommunens navn på. Til sammen er 74 kommuner i 10 fylker invitert til å komme med hver sin stein til varden. Jubileumsvarden bygges i samarbeid mellom Telemark Turistforening, Telemark fylkeskommunen, Tinn og Hjartdal kommuner, Innovasjons Norge, HNO reiseliv Telemark og LO Telemark. Søndag den 15. august skal jubileumsvarden avdukes. Kanskje du tar deg en tur til Gaustatoppen i sommer? Mer informasjon og program finnes på www.fossogfjelli200.no