Staselig åpning av Kragerø Kunstskole

Oppdatert av: Mette Ofstad (02.feb.2013)

Munchs sol strålte om kapp med ordfører- og rådmannssmil fredag formiddag da den etterlengtede offisielle åpningen av Kragerø Kunstksole fant sted i de nyombygde lokalene i gamle Munch'en i Edv. Munchsvei 3. En bedre plassering kan knapt tenkes for en kunstskole. Lokalene var stappfulle av folk som ville ønske skolen til lykke med åpningen og framtiden.

- Dette går på identitetsbygging i kommunen, noe som er et tverrpoltisk ønske. Kunstskolen vil kunne være en spydspiss for dette, sa ordfører Kåre Preben Hegland blant annet. Med studenter i sentrum mente han at dette ville være postivt både for næringslivet og for sentrum generelt.

- Jeg ønsker meg et eget skilt på E18, la han spøkefullt til. Han klippet av den røde snoren på et staffeli oppsatt for anledningen der han prøvde seg på sitt kunstverk: nemlig en ikke uventet blå bølge.

Lokalene fremstår nå som svært romslige. Hele 1200 kvadratmeter står til disposisjon for elevene. Og hvilke kvadratmetre! Store lyse rom der solen flommer inn gjennom svære vinduer, og der utsikten er upåklagelig munchsk. Et rom fullt av flunkende nye Mac'er gir den dataglade vann i munnen, og et romslig "orgelrom" der det allerede var utstilt elevarbeider. Keramikk- og glassovn er på plass, og i det trivelige biblioteket kan man faktisk krype opp i en bred vinduskarm og nyte utsikten utover. En stor og lys kantine er på plass og en terrasse på hele 40 kvadratmeter. Ikke rart rektor Anna Stina Næss var fornøyd. For det har vært en del utfordringer underveis også fordi ombyggingen ble mer omfattende enn man først hadde regnet med.

Kultursjef Harald Bothner dro noe av historikken i sin gratulasjonstale da han understreket at det lå mye stahet og vilje til ikke å gi opp bak fullførelsen av denne skolen. Ideen ble unnfanget allerede i år 2000. Men den lange planleggingsfasen har vist seg å være nødvendig, understreket kultursjefen. Da har man nemlig klart å fremskaffe både egne og eksterne midler til prosjektutredning og etter hvert etablering. Også godkjenningen fra Utdanningsdirektoratet satt langt inne. Forarbeidet var omfattende med undervisningsplaner, driftsbudsjetter, tegninger av bygget, lærerplaner osv. Han ga mye ros til mangeårig politiker Arnfinn Jensen som aldri slapp taket i ideen om Kragerø Kunstskole, selv da det så som mørkest ut.

- Skolen har også fått støtte fra Telemark fylkeskommune, og da sju millioner kroner ble bevilget fra Telemark Utviklingsfond var det nesten så jeg fikk en tåre i øyekroken, sa en beveget kultursjef som er strålende fornøyd med at kunst og kultur nå skal innta "festningen" som tidligere har huset både ungdomsklubb, fotoklubb, teaterlokaler og undervisningslokaler for voksenopplæringen. Bothner er opptatt av at dagens kunstnere i kommunen utgjør ca. 60 arbeidsplasser, og at kunst og kultur er samfunnsutvikling på høyt nivå.

Foruten rektor Anna Stina Næss er også dagens 12 studenter glade for at tilværelsen "på legd" er overstått. Siden bygget ikke ble klart til skolestart har de måttet friste tilværelsen flere andre steder, og det kan kanskje være grunnen til at noen av elevene har falt fra. Men nå er rektor i full gang med å rekruttere til neste skoleår og ser framover med optimisme.

Gaver

Selvsagt vanket det gaver ved åpningen. Men det var få om ingen som hadde med malerier. For det ville være som å ta med torsk til Lofothavet, ble det hevdet. Derimot vanket det blomster, samtlige utgaver av Historieglimt fra Kragerø Historielag, flere kunstbøker, penger fra fylkeskommunen og kanskje den mest spektakulære: tre full utstyrte kajakker fra entreprenøren Kruse Smith. Dette til en skole som nærmest ligger og skvulper i sjøkanten. Det skulle kunne gi inspirasjon til å utforske skjærgården, noe som igjen kan gi seg utslag i spennende kunstneriske uttrykk. Kommunen hadde forøvrig også en gave som rådmannen presenterte: nemlig en hærskare med delikate kanapeer og champagnelignende drikke som de mange frammøtte tydelig satte pris på etter å ha fått en grundig omvisning av rektor Anna Stina Næss.

Andre kunstskoler

Det finnes 14 lignende kunstskoler i Norge, men Kragerø Kunstskole er den eneste mellom Asker og Stavanger slik at nedslagsfeltet for kommende elever skulle være gunstig. Det kan vel knapt være noen av skolene som ligger flottere til. Utstyrsmessig ligger den også på topp ifølge rektor. Skolen er en fagskole som forbereder til videre kunstutdannelse som for eksempel høyskole- og akademistudier.

Det var mange taler. Her er noen av talerne:

På isen rett utenfor skolen følger en andektig måke også med på begivenheten!

maaken_lite.jpg