Sannidal ungdomsskole går videre til Grenlandsfinalen

Det var de fire niendeklassingene Amalie Lofthaug, Mathias Hop, Anne Levai og Einar Clausen Frøvik som "matematikket" seg til seier i årets lokale Abelgøyfinale. Det betyr at det blir deltakelse for Sannidal ungdomsskole i regionsfinalen i Porsgrunn 8. mai.

Det var seks lag både fra Skien og Porsgrunn som konkurrerte i år, og tre fra Bamble. Fra Skien var det Kongerød ungdomsskole som trakk det lengste strået, og fra Porsgrunn er det Heistad ungdomsskole som sannidalselevene får å bryne seg på. Heistad har satset spesielt på praktisk matematikk i det siste. Når det gjelder Bamble kommune, var det skarp konkurranse mellom fem skoler, men i denne kommunen var det Grasmyr ungdomsskole som gikk til topps i år. Siljan sender også et lag.

Sannidals-elevene og læreren som følger får i år oppleve Du Verden Sjøfartsmuseum Vitensenter som er vertsskap for regionsfinalen i år. Lærerne fra de forskjellige kommunene får egen omvisning.  Når elevene har regnet ferdig oppgavene, har de en time "fri". Da får de egen omvisning og lønsj.

Oppgavene i Abelgøy i Grenland er utfordrende og litt annerledes enn vanlige brøk- og prosentoppgaver. Det er også viktig at elevlagene er flinke til å organisere seg selv. Det kan være lurt å tenke sammen og bli enige om å regne hver for seg på de områdene en er god. Oppgavene i år var stort sett laget av Snorre Hofstad Fredriksen som selv er gammel Sannidal ungdomsskole-elev og abelgøydeltaker. Idag studerer han matematikk ved Universitetet i Oslo.

DSC_5723.JPG

For elevene er det spennende å bli tatt i mot på en fabrikk som Weifa. Både varaordfører og skolesjef hadde møtt opp, og produksjonssjef Heidi Müller ønsket velkommen. Deretter var det omvisning på fabrikken som er en bedrift hvor realfagene virkelig sitter i veggene. For elevene er det kult og annerledes å sitte på lønsjrommet til Weifa og regne på antall gram med metformin  eller prisen på Paracet innkjøpt på danskefergen. For oppgavene har også innslag av det lokale og gjør det hele virkelighetsnært. Det heter at matematikk er naturens språk, og de flinke matematikerne vil være med på å løse morgendagens utfordringer innenfor f.eks. klima, fattigdom, infrastrukur og mye mer. En slik konkurranse kan nettopp være det støtet som gir den enkelte elev en motivasjon til å gå videre.