Prosjekt rundt samenes dag

Oppdatert av: stein ove sannes (22.aug.2017)

Skolen hadde i februar 2014 et tverrfaglig tema på 9.trinn: Samer i Norge.

samegutten_nicolai.jpg

9.klassene har i noen uker hatt Samer i Norge som tverrfaglig tema i en rekke fag. I samfunnsfag har elevene lært om samene i et historisk perspektiv. De har sett filmklipp på nrkskole: Den stille kampen. Her er tema samisk identitet, kultur og religion. De har gjennomgått Altavassdraget som historisk hendelse, og sett og diskutert filmen Kautokeinoopprøret. Ellers har tema turismen og fornorskingspolitikken stått på planen. I rle har læstadianismen og samisk kirkeliv vært pensum. Elevene har i tillegg lært om joik, og til og med prøvd seg på å lage sine egne! 

tommel_opp_for_bidos.jpg

Bidos og samisk festbrød fra Troms har vært en del av menyen på skolekjøkkenet. Morsomt å prøve noe nytt og annerledes, syntes elevene. I norskfaget har det vært lest tekster og blant annet jobbet med drama.

9b_samisk_besoek_av_karen_fossen.jpg

Før vinterferien hadde vi besøk av Karen Fossen. Elevene lyttet ivrig da hun fortalte om oppveksten sin på Finnmarksvidda, og om det å bo på internat da hun gikk på skole. Karen hadde med seg ulike gjenstander. Blant annet ordentlige samedrakter!

matpause_paa_jordet_paa_loenne.jpg

I uke 9 fikk vi studenter i praksis: Anne- Marte Jacobsen og Silje Voss Nilsen. Tema ble da avsluttet med en uteskoledag. Bildene under viser bålkos og snømaling av det samiske flagget. Her jobbet elevene i grupper, sprang frem til studentene og fikk se på bildet av flagget i noen sekunder. Så sprang de tilbake til gruppa for å male. Resultatene ble flotte akvareller i snøen, - og forhåpentligvis har flaggets sammensetning og farger også satt seg i minnet til elevene.

9a_snoemaling_av_flagg.jpg

Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

KONTAKT OSS


Tlf.35 98 62 00
Faks:35 98 34 60
Legevakt:116 117

post@kragero.kommune.no

Besøksadresse:

Rådhusgata 5
3770 Kragerø

Postadresse:

Pb. 128, 3791 Kragerø

Org. nr. 963 946 902

Bottom image