Mørlandtjenna blir en perle?

Oppdatert av: Mette Ofstad (09.aug.2013)

I disse dager er det full aktivitet ved Mørlandtjenna ved Helle skole. Arbeidet med å tette dammen er endelig i full sving sammen med gode hjelpere. Målet er en vakker dam med fisk i og robåt, aktivitetsløype rundt, skøyteis vinterstid og et ypperlig uteklasserom året rundt! Men uten sponsing og gode fagfolk hadde dette prosjektet ikke vært mulig.

Mandag 5. august begynte folk fra Kruse Smith arbeidet med å tette dammen. Uten minigraveren til en av de ansatte, Håvard Gautefald, som han tok med seg på privat basis, hadde jobben nesten vært umulig. Kruse Smith sponser dessuten forskalingsmaterialer. Kommunen stilte med en pumpe.

7aug_stoep2.jpg

Tirsdag 6. august gjorde Morten Mastereid fra Mastereid Septikservice og Sivert Ellegård Olsen fra Sollia Vel et fabelaktig dugnadsarbeid. De holdt på over fire timer med slamsuging, slangen til slamsugeren tetta seg visstnok flere ganger, og de var til tider på nippet til å gi opp, men det gikk bra. Det var et imponerende viktig arbeid de fikk gjort.

6aug_slamsuging1.jpg

På morgenen 7. august fikk folkene fra Kruse Smith satt opp en forskaling og ringte etter betongbil, slik at ikke arbeidet til Morten og Sivert ble bortkastet. For ved et nytt regnvær tille regnvannet tatt med seg gjørma inntil dammen igjen. Nå gjenstår sluttarbeidet, og prosjektgruppa føler at prosjektet nå er berget. Det som mangler er resten av forskalinga som skal opp og betong i den. Mange gode krefter har jobbet sammen for denne saken.

- Dette er moro; endelig er vi i gang, sier en veldig fornøyd rektor Anette Alstrup. Hun håper på en stabil vannstand, slik at blant annet fisk kan bli satt ut, og at det kan legges til rette for en sti rundt området. Også historikken rundt isdammen skulle være interessant for både for elever og beboere, mener hun.

- Vi har planlagt samarbeid med velforeningene; jeg mener at området kan bli et ypperlig undervisningområde for skole-elevene og et flott rekreasjonsområde for folk i lokalmiljøet, sier hun.

9_aug_moerland2.jpgOgså forskalingssnekker Håvard Gautefald fra Kruse Smith som sponset den så nødvendige minigravemaskinen, er fornøyd med oppgraderingen av Mørlandtjenna.

- Jeg bor i området her, og selv om jeg ikke har barn på skolen, er det moro å være med på å få det fint, sier han. Han forteller at han gikk masse på skøyter her som barn. - Så nå kan jeg kanskje prøve skøytene igjen, spøker han.

Økonomi

Prosjektgruppa har vært i en økonomisk skvis. For selv om skolekontoret har søkt og fått midler fra Den naturlige skolesekken til dette prosjektet viste beløpet seg å være i minste laget for å få finansiert tettingen av dammen. Men så tro Sparebanken Sør til med 30.000 kroner, og sammen med gode dugnadshjelpere, blant annet Sollia Vel og Kruse Smiths sponsing av materialer, med mere, har gjort at man har satt i gang for alvor.  Ved at folk har lånt ut utstyr og gjort dugnad, håper prosjektgruppa nå å holde seg innenfor de midlene man har til rådighet. Resultatet vil bli en viktig oppgradering av området. Tjenna har ikke sett pen ut. Folk har kastet søppel der, og slam og gjørme har vært synlig på grunn av lekkasjen i muren. I tillegg har gjengroing vært et 7aug_stoep3.jpgproblem.

Hovedmålet med prosjektet er å vise elevene hvor viktig det er å ta vare på naturen og rette opp det menneskene har ødelagt, samtidig som man har et område hvor det er enkelt å legge til rette for naturfaglig og annen undervisning. Området Mørlandtjenna kan bli en fin biotop med mange og varierte muligheter for tverrfaglig undervisning. Også det lokalhistoriske perspektivet er viktig.

 

 

Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

KONTAKT OSS


Tlf.35 98 62 00
Faks:35 98 34 60
Legevakt:116 117

post@kragero.kommune.no

Besøksadresse:

Rådhusgata 5
3770 Kragerø

Postadresse:

Pb. 128, 3791 Kragerø

Org. nr. 963 946 902

Bottom image