Kulturprisen til Else Bjørg Finstad

Oppdatert av: Mette Ofstad (30.nov.2012)

- Det finnes vel knapt den sti eller det dyretråkk ikke hun vet om, sa ordfører Kåre Preben Hegland og takket Else Bjørg Finstad for hennes iherdige og allsidige innsats gjennom mer enn 30 år. Prisen ble ganske så passende delt ut på Helle skole som også fikk pris; nemlig byggeskikkprisen. Håndverkerprisen gikk ikke uventet til Jonny Jensen.

Kulturprisen henger høyt, men sannelig var det vel fortjent at Else Bjørg Finstad endelig fikk denne prisen. Det er ikke få dugnadstimer hun har lagt ned til glede for Kragerøs mange innbyggere gjennom årene, det være seg innenfor Turistforeningen, Historielaget, GEOparken eller i forhold til det kommende byjubileet for å nevne noe. Prisen besto av en sjekk på 20.000 kroner, et diplom og fysiske og verbale blomster - alt fra kommunen, men Sam Lunøe som representant for styret i Turistforeningen leverte også en gave ledsaget av gode ord, Barry Thorsen kom med blomster fra Historielaget, og Johnny Thorsen takket på vegne av Levangsheias kulturkomité og leste egetprodusert dikt der han hadde pakket inn en hel rekke av Else Bjørgs meritter gjennom årene.

-Oj, oj, dette var overveldende, sa Else Bjørg Finstad som understreket at hun absolutt ikke var vant med å feire seg selv.

- Jeg feirer ikke bursdagene mine en gang, sa hun. Lettere blank i øynene takket hun for alle godord og gaver.

Helle skole  - også en verdig og for mange en overraskende prisvinner av byggeskikk-prisen, lå som et lysende, fargesprakende smykke i novembermørket - et vakkert bakteppe for folk som troppet opp for å overvære årets prisutdeling. Byggeskikkprisen ble delt ut for åttende gang i år av nestleder i hovedutvalg for samfunn Lars Erik Vaaler. Han ramset opp en rekke kriterier som form, materialbruk og fargevalg, funksjonelle løsninger, nye uttrykksformer og ideer. Videre byggets tilpasning til omgivelsene, bygningsvern, økologiske hensyn, bærekraftig utvikling, samt terreng og landskapstilpasning.  Alle disse kriteriene har Helle skole oppfylt og er en verdig vinner av årets pris, sa Vaaler. Tidligere eiendomssjef Heidi Howatson takket for prisen og berømmet alle gode medarbeidere. Rektor Anette Alstrup takket også for prisen på vegne av personale, elever og foresatte.

- Skolen er et kunstverk, både inne som ute, sa hun.

Også Håndverkerprisen ble delt ut i går kveld. Den ble delt ut av hovedutvalgsleder Ellef Ellegård, og selv om han la opp talen sin nesten som en gjettelek om hvem dette vel kunne være, ble det ganske snart klart at det var byggmester Johnny Jensen. Hvem ellers startet vel løpebanen sin i 5-års alderen ved å bygge noe så risikofylt som en hytte i trærne og senere ved å bruke kajaken ut til Skåtøy med hammer og sag for å gjennomføre oppdrag? Hvem ellers flyr rundt i småfly eller har hytte i Frankrike?

- Men samme hvor mye jeg flyr rundt omkring; det er Kragerø som er plassen, sa Johnny Jensen i takketalen sin. Han fikk et kunstverk av Anna Stina Næss, rektor ved Kragerø kunstskole, diplom samt blomster både fra kommunen og fra ny leder i Håndverker- og Industriforeningen Tor Markussen. Også fra kollega Fred Skarpodde vanket det blomster og godord.

Kultursjef Harald Bothner bandt arrangementet sammen både ved å fortelle om alle de gode kulturelle opplevelsene som faktisk er gjennomført i kommunen gjennom året og å understreke hvor viktig kultur er for Kragerø.

-Kultur skapet det gode samfunn, sa kultursjefen.

Ingen prisutdeling uten kulturelle innslag. Hellekirkens kor Angels and Teens med dirigent Sandra Clemensen sang en rekke spenstige låter. Rosinen i pølsen var allikevel jazzbandet "Renate and the Frydensborgers" som foredro flere kjente låter og til slutt den kjente julesangen Have Yourself a Merry Little Christmas. Som Lars Erik Vaaler så treffende sa: Jazz vasker vekk hverdagslivets støv. Det gjelder forsåvidt hele arrangementet som ga et flott hverdagsløft på en ganske så vanlig torsdag.