Kulturhistorie på Kragerø bibliotek.

Oppdatert av: Mette Ofstad (09.sep.2015)

Tirsdag 30. november kl.18.30 inviterer Kragerø bibliotek til den andre av fire kulturhistoriske vandringer i perioden 1840-1940. Epoken som skal belyses denne kvelden omfatter realismen og naturalismen i tidsrommet 1870-1890.

Kveldens foredragsholder er cand.philol. og dr.art Erik Bjerck Hagen (f.1961). Han er til daglig professor i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Bjerck Hagen har utgitt en lang rekke publikasjoner innenfor sine litterære fagområder, og er en viktig stemme og bidragsyter når det gjelder litteraturkritikk og den litterære kanon. Han er stilt helt fritt i forhold til hva han vil belyse og vektlegge i sitt foredrag; dermed er det antagelig også denne gangen duket for overraskende vinklinger, momenter og innspill i det litterære foredraget.

Mye skjer i det norske samfunnet og kulturlivet på denne tiden; parlamentarismen og de politiske partiene vokser fram, tanker og ideer brytes innenfor tro og vitenskap. Billedkunstnerne inspireres av de nye tendensene innenfor maleri og skulptur, mange drar til Paris, og i vårt naboland samler skagenmalerne seg. Georg Brandes proklamerer at litteraturen ”må sette problemer under debatt”, og den moderne litteratur får sitt gjennombrudd, ikke minst gjennom det ”de fire store” skriver. Kristianiabohemen provoserer borgerskapet, og kvinnesaksbevegelsen vokser fram.

Arrangementet starter som sist med åpning av utstillingen i Meierigalleriet. Den vil prøve å speile denne spennende tiden i norsk kulturliv ved å trekke fram hovedtendensene, billedkunstnerne som markerte seg og eksempler på deres malerkunst, og forfatterne og deres verk. Det vil bli servert en liten smak fra denne tiden, før man i hovedetasjen får høre kveldens foredrag.

Arrangementet er støttet av Fritt Ord. Det er gratis inngang, og alle interesserte er velkommen til Kragerø bibliotek denne tirsdagskvelden. 

Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

KONTAKT OSS


Tlf.35 98 62 00
Faks:35 98 34 60
Legevakt:116 117

post@kragero.kommune.no

Besøksadresse:

Rådhusgata 5
3770 Kragerø

Postadresse:

Pb. 128, 3791 Kragerø

Org. nr. 963 946 902

Bottom image