Kragerø tildelt midler til stemmerettsjubileet

En rekke aktiviteter er planlagt i forbindelse med jubileet. Av BLI-departementet får Kragerø kommune 180 000 kroner til markering av Stemmerettsjubileet med særlig vekt på Fernanda Nissen. Midlene går blant annet til en byste, til historisk vandring, gateteater, foredrag, antologi med historiske artikler og historisk utflukt. Det er i år 100 år siden kvinner fikk stemmerett i Norge.

Samtidig ligger også en søknad inne hos Telemark fylkeskommune.

fernanda_nissen.jpgKragerø ønsker å feire og markere Fernanda Nissen som er plukket ut som en av de "fire store" i forbindelse med Stemmerettsjubileet. Stemmerettskomiteen har ønsket å løfte fram fire kvinner som på en eller flere måter har spilt en stor rolle for kvinners stemmerett, kampen for likestilling mellom kjønnene eller på annen måte kjempet for svake og undertrykte gruppers likeverd og rettigheter. Komiteen har lagt vekt på å finne fram kvinner som representerer ulike lag av befolkningen, som kom fra forskjellige steder i Norge og har hatt en ulik tilnærming til likestillingsspørsmål og stemmerett. Komiteen har kun ønsket å hedre historiske personer, derfor er ingen nålevende kvinner valgt. Fernanda Nissen er forøvrig den yngste av de fire store.

For Kragerø er det spesielt morsomt at Fernanda Nissen er født og oppvokst i Kragerø og nettopp derfor er det viktig for kommunen å synliggjøre hennes tilknytning til Kragerø. I et samarbeid med frivillige lag og foreninger, Enhet for kultur og Enhet for skole vil det bli en rekke gode opplegg gjennom året. Tiltakene vil føre til økt oppmerksomhet om Fernanda Nissen som en av likestillingspionerene. De varierte aktivitetene vil dessuten "treffe" ulike lag og aldersgrupper av befolkningen.

Les mer om Fernanda Nissen og stemmerettsjubileet her.

Opphavsrett bilde av Fernanda Nissen: By Nasjonalbiblioteket from Norway [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons