Kragerø åpner Munchjubileet lørdag 11. mai.

Oppdatert av: Mette Ofstad (09.sep.2015)

Med et bredt sammensatt program åpner Kragerø kommune og samarbeidsaktører feiringen av Munchjubileet lørdag 11. mai. Det hele starter kl. 11.00 med utstillingsåpninger - hele fire i tallet.

Kl. 20.00 blir det åpningsforestilling på Jens Lauersøns plass med Edvard Munch’s ilandstigning i regi av Skuespillerkompaginet og D/S Skarsfos.  Munchs ankomst til Kragerø i 1909 avløses av forestillingen Hjerteblod med Thom Hell - Sang, Flygel og komposisjon, Ella Christina Fiskum - Dans og Koreografi, Ole Henrik Moe - Fiolin og komposisjon, Henrik Rafaelsen - Skuespiller  og Ellen Sejersted Bødtker - Harpist. Det blir åpningstaler ved ordfører Fabian Stang og ordfører Kåre Preben Hegland. Samme dagen lanseres nyutgivelsen av «Soloppgang i Kragerø» og den engelske utgaven av boken; «Sunrise in Kragerø» i Kragerø Bibliotek. Samt at forfatteren, Hans Martin Frydenberg Flaatten, signerer bøkene i Kystbokhandelen.

Munch på veggen! En hyllest til Edvard.

image002.jpg

Den offisielle åpningen av Edvard Munch sitt 150 års-jubileum skjer på Kunstskolen.

Kunstskolen har hyret Hilde Tørdal som prosjektleder. Hun har snart gjennomført 4 ukers undervisningsopplegg med studentene. Dette munner ut i 100m2 veggmaleri på skolens nordfasade laget av skolens førsteårstudenter.

Studentene på vårt første kull får sette sitt preg på skolens fasade. Det gleder vi oss til å vise frem. Prosjektet er ambisiøst og profesjonelt gjennomført. Sparebankstiftelsen DNB har bevilget generøse 200 000 kroner til gjennomføringen.

Utstillingen åpnes av ordfører Kåre Preben Hegland 11. mai kl 11.00 og er åpen døgnet rundt i ca 3-5 år.

Fra Munch-museet til galleri Nicolines hus

Med Oslo bys kunstnerpris 2012, samt gull i kategorien tegneserier med «Kanon» i bagasjen kommer Steffen Kverneland til Galleri Nicolines hus med sin unike tegneserie om Edvard Munchs liv.
image004.jpg

Med sin store viten om Munch, krydret med humor og ironi, viser han oss Munchs samtid i bohemenes Christiania med litterære intellektuelle venner: Strindberg, Hans Jæger, Oda og Christian Krogh, Dagny Juell og flere. Interessant er også Munchs nære vennskap og korrespondanse med Kragerøs Christian Gierløff.

«Du skal skrive ditt eget liv» sa Jæger til Munch. Munch malte sitt liv – og her får vi se det som en fantastisk tegneserie basert på sitater fra Munchs rike korrespondanse.

Møt Steffen Kverneland og gå inn i bohemenes verden i Galleri Nicolines hus lørdag 11. mai kl 12. Utstillingen skal henge i to uker og åpnes av ordfører Fabian Stang.

«Munch i Kragerø» - fotografier

På Kragerø bibliotek vil det i jubileumsåret 2013 være to Munch-utstillinger. I bibliotekets hovedetasje vil det vises sort/hvitt-fotografier fra Munchs tid i Kragerø. Fotografiene er både tatt av A.F. Johansen og med Munchs eget kamera. Fotografiene er forstørret og trykket på MDF-plater av den lokale bedriften Esset AS. I Meierigalleriet presenteres både fotografier og malerier fra Munchs tid i Kragerø sammen med enkle fakta. Begge utstillingene lages av Kragerø bibliotek, men i godt samarbeid med Telemark Museum, Munch-museet, Esset AS, Kragerø kommune og Reidun Flaaten.image006.jpg

Bildene som stilles ut i Kragerø bibliotek vil være reproduksjoner av bilder Munch selv tok. Her vil man blant annet se bilder fra kunstnerens periode i Kragerø, fra 1909 til 1915. Flere av fotografiene viser Munchs arbeid med Aula-dekorasjonene, som naturlig nok får en sentral plass utstillingen. Utstillingen åpner kl. 13.00 av fylkeskultursjef Geir Berge Nordtveit og vil være tilgjengelige i bibliotekets åpningstider til desember 2013.

Studentutstilling 11. mai

Vi er ikke bare kunststudenter i Kragerø. Vi er de aller første kunststudentene ved Kragerø Kunstskole, de første i historien, på tilfeldig akkurat samme år som Munch-jubileet finner sted. Vi er hvor han var, blir vi det
han ble?

image008.jpg

I forberedelsene til denne utstillingen ville vi ikke vise kopier og direkte tolkninger av Munch sine malerier. Det handler ikke om å bli kjent som Edvard fordi vi gjør akkurat som Edvard. Men hva ligger i oss, som vi kan få frem til dere. Spennende farger har florert, og lerretter er fyllt med subjektive uttrykk. Følelser. Fliser av tre er omhyggelig skjært bort for å skape vakre tresnitt og noen har uttrykt seg i glass.

Velkommen på utstilling 11. mai som åpner kl. 14.00 i Kragerø Kunstforening.

 

Åpningsseremoni
image010.jpg

Iscene-settelse av ilandstigningen i Kragerø mai 1909. En skuespiller kommer som Edvard Munch i tidsriktig båt, med tidsriktig kortesje. Forestillingen fremføres av Skuespillerkompaniet hvor Kragerøs Terje Sødal spiller Edvard Munch.  Byen får besøk av D/S Skarsfos som blir en vesentlig del av kulissene for forestillingen på Lauersøns plass. Åpningsseremonien består også av forestillingen «Hjerteblod».

image012.jpg

M/S Skarsfos ble bygd ved Fevig Jernstøperi i 1908 og har litt av en historie bak seg. Hun ble fraktet på lekter til Notodden og videre i deler langs landeveien, trukket av 15 hester og en lokomobil til Tinnoset. Her ble delene klinket sammen og sjøsatt.
M/S Skarsfos var i arbeid for Norsk Hydro 1908 – 1983 som slepebåt og isbryter. Hun ble på denne tiden også kalt ”Den sorte sliter”.

M/S Skarsfos ble under tysk kommando brukt til å hente tungtvannsfat som fløt opp etter senkingen av D/S Hydro.
Hele overbygget var fjernet i 1990 da Asbjørn Lia overtok ”leketeren”. 11 år med egne hender tok det han å bygge fartøyet, som i dag fremstår som en eksklusiv passasjerbåt med mye historie og sjel. Prøvesesongen 2000 var en stor suksess, båten er da også skreddersydd til sitt bruk.

Av hjerteblod

Av Hjerteblod” er en konsertforestilling inspirert av Edvard Munchs kunst, skapt av noen av Norges fremste artister.

image014.jpg

Det er en konsertforestilling bygget opp av 11 tablåer hvor skuespiller Henrik Rafaelsen tolker Munchs mange dagbøker.

"Av Hjerteblod" er en vakker og fasinerende forestilling som gir et nytt perspektiv til Munchs kunst og liv.

http://www.hjerteblod.no/artister/ellen-sejersted-bodtker/

MEDVIRKENDE:

Thom Hell: Sang, Flygel og komposisjon

Ella Christina Fiskum: Dans og Koreografi

Ole Henrik Moe: Fiolin, og komposisjon

Henrik Rafaelsen: Skuespiller

Ellen Sejersted Bødtker: Harpist og leder for prosjektet.

"Soloppgang i Kragerø"

Hans-Martin F. Flatten har skrevet boken "Soloppgang i Kragerø" om Edvard Munchs forhold til Kragerø og hans periode her fra 1909 til 1916. Boken viser hitill ukjente sider hos den populære maleren.

image016.jpg

Førsteutgaven ble trykket i forbindelse med 100-årsmarkeringen i 2009 og 3000 eksemplarer er allerede solgt. Derfor er boken nå trykket opp på nytt i samarbeid med Sem & Stenersens forlag, samtidig som boken også utgis på engelsk.  Dermed er 3500 nye eksemplarer klar for salg i landets bokhandlerkjeder og i utlandet.

Svært hyggelig er det at Kragerøs egen Jean Aase har oversatt «Soloppgang» til engelsk. Boken har fått tittelen «Sunrise in Kragerø- The Story of Edvard Munch’s Life at Skrubben 1909 - 1916 ».

Sommerbyen Kragerø er en sommerperle. Når skoleferien setter inn fylles byen opp av turister fra hele landet som kommer strømmende for å nyte den vakre kystbyen. Også for 100 år siden kom det gjester til byen som brukte denne sommerbyen som rekreasjonssted. Den kjente kunstneren Edvard Munch tilbragte mye tid her på begynnelsen av 1900-tallet.

Kunsthistoriker med Munch-interesse
Hans- Martin er en kunsthistoriker med mange interesser. Helt siden han var liten har han vært glad i sjøen og kysten. I barndommen tilbragte han masse tid med familien i skjærgården utenfor Kragerø.

Da han fullførte sin utdannelse på Universitetet i Oslo skrev han hovedoppgave om Munch og den litterære bakgrunnen for maleriet ”Skrik”. Etter det har han skrevet flere artikler og rapporter om den verdenskjente kunstneren.

Bakgrunnen for boken
-Jeg hadde laget en rapport om Munch og Åsgårdstrand i 2005. Høsten 2006 var jeg på et møte med de såkalte Munch- kommunene Løten, Horten, Vestby og Kragerø. Dette er kommuner som Munch bodde og malte i. Kragerø har samarbeidet med alle disse kommunene i planleggingen av jubileumsmarkeringen i år da det er 150 år siden Munch ble født.

Grunnen til at Hans-Martin er så opptatt av kunstneren Edvard Munch er at han ble veldig facinert både av bildene hans og tiden Munch levde i.

-Bildene er følelsesmessig engasjerende. Jeg syns at det er en interessant periode i kunst- og kulturhistorien. Jeg syns det var veldig spennende og lærerikt å få skrive denne boken.

Det tok 3 måneder å skrive boken og han var noen uker i Kragerø i forbindelse med skrivingen. Han hadde kontakt med historielaget og andre som kunne fortelle om Munchs tid i Kragerø og byens historie.

-Kragerø er en fin og sjarmerende by og folkene der var hyggelige. Det er en liten by der alle kjenner alle og jeg følte at jeg kom inn i miljøet i byen. Jeg ble kjent med mennesker der som jeg vil fortsette å holde kontakten med.

Nye sider ved Munch
Boken forteller om Munchs år i Kragerø. Munch slo seg ned i den lille kystbyen etter at han hadde vært innlagt på nerveklinikk i København.

-Det er veldig interessant å skrive om akkurat denne perioden. Dette er en av Munchs mest kreative perioder og i Kragerø ble to av hans hovedverk ”Historien” og ”Solen” som i dag henger i Universitetets aula til. Inspirasjonen til disse bildene fant han i menneskene og naturen i Kragerø.
-Jeg har prøvd å vise en ny side av Munch. Jeg har brukt lengre utdrag av tidligere upubliserte dagboknotater av Munchs venn Ludvig Ravensberg som tilbragte mye tid med Munch i Kragerø.

Disse dagboknotatene gir boken et levende preg og man kan følge Munchs liv både som kunstner og også som diskusjonspartner og menneske.

Lokal suksess
Boken kom altså første gang ut i mai 2009. Den har solgt i over 3000 eksemplarer. Boken har fått god omtale både lokalt i Kragerø og også i de større avisene som Aftenposten og Dagbladet.
Etter suksessen med denne boken er kunsthistorikeren nå i gang med å tenke ut nye bokprosjekter.

-Planen nå er å skrive om Munchs forhold til Hvitsten og Åsgårdstrand. Jeg vil veldig gjerne at disse tre bøkene kan utgjøre en trilogi, sier Hans Martin Frydenberg Flaatten.

Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

KONTAKT OSS


Tlf.35 98 62 00
Faks:35 98 34 60
Legevakt:116 117

post@kragero.kommune.no

Besøksadresse:

Rådhusgata 5
3770 Kragerø

Postadresse:

Pb. 128, 3791 Kragerø

Org. nr. 963 946 902

Bottom image