Kittelsens Jomfruland har fått hedersplassen på Lauvlia

Oppdatert av: stein ove sannes (09.sep.2015)

Kragerø var godt representert da dørene til Theodor Kittelsens kunstnerhjem Lauvlia i Sigdal ble åpnet for en ny sesong søndag.

Kittelsens bilder fra Jomfruland har fått hedersplassen i huset der kunstneren og hans familie bodde fra 1899 til 1909. Jonny Andvik, en av mange kunstnere som har latt seg inspirere av Jomfruland og Kittelsens fantasiverden, er også sterkt representert på Lauvlia denne sesongen.

Kontrastene er store mellom Lauvlia i Sigdal og skjærgården i Kragerø, men jammen er det likheter også. Langs Soneren, innsjøen nedenfor Lauvlia, er det både båthus og svaberg. Dette fikk kultursjef Harald Bothner til å anta at dette måtte være en viktig grunn til at Kittelsen følte seg hjemme på landsbygda så langt fra hjembyen Kragerø!  I sin tale til et fullsatt utendørs amfi sa Bothner at det har vært et særdeles fruktbart samarbeid mellom de to kommunene Sigdal og Kragerø, og at boka Theodor Kittelsens Jomfruland av Hans-Martin Frydenberg Flaatten er ett av de synlige resultatene.

Boka kom rett fra trykkeriet og ble presentert for første gang på Lauvlia søndag. Interessen og salget tyder på at det ikke vil gå lang tid før det virkelig blir rift om å skaffe seg et eksemplar.

Sverre Okkenhaug hadde med hilsninger fra Kragerø og historielaget, og Ivar Gundersen leste noen av sine dikt fra øya han er så glad. Det var ikke vanskelig å fornemme sterke bånd mellom Kittelsens motiver og Gundersens lyriske betraktninger.

Kunstneren Jonny Andvik  takket for at han fikk lov til å stille ut sine bilder sammen med mesteren Kittelsen.

Flaatten har laget en praktfull bok om Kittelsens Jomfruland. Myter, fantasi, fakta tegninger, fotografier og bilder er tatt hånd om og videreført på en særdeles innbydende måte.