Interessante digitale fortellinger om eller av kragerøfolk

Visst du at elektrisiteten kom til Furuholmen i ca. 1920, og at lyspærene den gang varte "i all evighet"? Dette er dokumentert i en nydelig digital fortelling av i alt 14 forskjellige du kan hente fra bibliotekets nettside. Fortellingen om kragerøkvinnen Fernanda Nissen er den nyeste.

Disse 14 instruktive, morsomme eller vemodige digitale fortellinger laget om Kragerø eller laget av folk som bor i Kragerøligger inne på bibliotekets katalog. Klikk deg inn på bibliotekets side på kommunens webside. Her er lenken "Søk i vår katalog". Skriv digitale fortellinger inn i søkefeltet her, og du får opp alle 14 fortellingene.

Det handler om å fortelle en historie. En digital historiefortelling er en kortfilm som ikke skal vare mer enn helst maks tre minutter, for så lenge kan du holde folks interesse. Fortellingen lages som oftest av den som har et eierforhold til fortellingen. Det lages et manus som snakkes inn ved hjelp av et dataprogram, en diktafon eller lignende. Til å underbygge innholdet i manus bruker man fotografier, arkivmateriale, avisutklipp, tegninger, prospektkort, brev og/eller korte videoklipp eller animasjoner. Det er også mulig å legge inn bakgrunnsmusikk eller lydmateriale som passer til teksten.

I den digitale fortellingen om Furuholmen og farmors arbeidslys høres for eksempel kjøkkenklokka tikke i bakgrunnen ved siden av fortellerstemmen. I "Kogg i Kragerø" hører vi Alf Cranner synge "Har du kjøpt deg båt i år?" i bakgrunnen, mens morsesignalene høres ganske svakt i fortellingen om "Skipsradiotelegrafisten". Marianne Kristiansen velger å bruke kun egen stemme i den stemningsfulle fortellingen om Øya i Kragerø "Forelska". Fortellingen om Fernanda Nissen er laget av Hilde Hagerup i forbindelse med 100 års jubileet for norske kvinners stemmerett i 2013. Denne digitale fortellingen har både stemme og bakgrunnsmusikk.

Bruksområdet for digitale fortellinger er stort. Det er viktig å forstå betydningen av en fortellende tilnærming og bruken av sammensatte tekster i forhold til læring. Derfor blir denne metodikken et ypperlig hjelpemiddel både for barnehage og oppover i skoleverket;  og et flott verktøy for historielag eller andre som sitter på mye billedmateriale. Det må jo også være noe for komiteen som arbeider med stoff til Kragerøs kommende byjubileum.

Digital historiefortelling er ingen norsk idé. Opprinnelsen kommer fra Berkeley i USA tidlig på 90-tallet. Joe Lambert og Dana Atchley grunnla i 1994 Center for Digital Storytelling, og ifølge boka "Digitalt fortalte historier" som er rykende fersk på markedet og allerede har egen Facebookside, ønsket de to grunnleggerne å gi vanlige folk en stemme. Alle folk har en historie, og nå har man funnet en enkel teknikk for å la dem få komme til orde. Den interesserte kan finne mer stoff både på Centeret og også på Telemark Museums hjemmeside som har over 100 digitale fortellinger fra hele Telemark.