Elisa Wiborg – Kragerøs store operasangerinne

Kommende tirsdag, 15.februar kl.16.30, er det duket for et spennende foredrag på Kragerø bibliotek om sangerinnen Elisa Wiborg fra Kragerø. Hun hadde en stor operakarriere i Tyskland og tilhører den europeiske kulturhistorien i tiden før første verdenskrig. Det er hennes slektning, Thomas C. Wiborg, som vil ta oss med gjennom hennes spesielle historie.

Elisa (1862-1938) var datter av Hansine f. Daae og Thomas Møller Wiborg, reder, konsul og iseksportør. Hun vokste opp i et velhavende og musikalsk hjem der hun ble rikelig stimulert av ulike kunst-og kulturinntrykk. Man ble tidlig klar over at hun hadde en usedvanlig god stemme. Sammen med to av sine søstre fikk hun sangundervisning i Dresden fra 1882, og etter sine første konserter i Tyskland fikk hun svært gode kritikker. Dette var starten på en stor karriere som gjennom årene omfattet rundt 80 operaroller, hvorav noen av dem ble sunget 70-100 ganger. Hun ble "headhuntet" av Cosima Wagner til å synge i Bayreuth og ble i den sammenheng beskrevet som ”festspillenes funn”. I tillegg til å ha en vakker, uttrykksfull stemme var hun en dyktig skuespiller som fascinerte publikum. Elisa ble av alle ansett som en svært sympatisk og utadvendt person. I Stuttgarts kulturliv ble hun nærmest en institusjon –”Die Wiborg”- og hun ble utnevnt til Kammersängerin i 1898. Blant Elisas beundrere var Grieg, Bjørnson og flere av tidens operakomponister. Hun måtte avslutte sin karriere i 1909 på grunn av en hjertesykdom, og hun bosatte seg da på familiens eiendom, Frøvik ved Kilsfjorden.

Dette risset av Elisas liv og virke indikerer at man kan vente seg et særdeles interessant foredrag om denne begavede kvinnen fra Kragerø.

Thomas C. Wiborg var for ett år siden i Meierigalleriet og fortalte om sin oldefar - og Elisas far - Thomas M. Wiborg og hans reisebrev. Disse var da nylig utkommet i ny og utvidet utgave, takket være Thomas C. og hans kone Berit. De fikk også trykket opp B.Qvammes bok om Elisa som ikke lenger var å oppdrive. Begge disse bøkene vil kunne kjøpes i Meierigalleriet denne ettermiddagen.