"Høyeksplosivt" foredrag på biblioteket

Oppdatert av: Mette Ofstad (09.sep.2015)

Branner og eksplosjoner på oljeplattformer eller i industrien kan føre til meget store skader både menneskelig, miljømessig og økonomisk. I foredraget på biblioteket torsdag 22. mai kl. 18.30 vil forsker Dag Bjerketvedt vise blant annet filmer av en bombe som tilsvarer terrorbomben ved Høgblokken i Oslo (22/7) og en bensineksplosjon i en båt.

Det vil bli gitt en enkel innføring i hva er en gasseksplosjon er og hva som skjer i gasseksplosjonsulykker.  Det blir gjort eksperimenter som viser hvordan en gasseksplosjon oppfører seg.

Eksplosjonen som fikk navnet Deepwater Horizon og som førte til enorme oljeutslipp i Mexico-Gulfen er et eksempel . Et annet eksempel er ulykken med hydrogeneksplosjonene i kjernekraftverket i Fukushima etter jordskjelv og påfølgende tsunami.

baatbrann1.jpg baatbrann2.jpg baatbrann3.jpg

Allsidig forskning

dag_bjerketvedt.jpg«Jeg har alltid vært interessert i energi og miljø, sier forsker Dag Bjerketvedt som kommer til Kragerø bibliotek nettopp for å holde foredraget «Om eksplosjoner».. Han forteller at han som barn leste  boken «Historien om Einstein» og at han den gang allerede fikk et positivt inntrykk av det å være forsker. - Vi håper mange finner veien til biblioteket denne kvelden og til et høyeksplosivt foredrag. Foredraget inngår i formidlingssamarbeidet vi har med Høgskolen i Telemark, Litteraturhuset i Skien og Rjukan bibliotek, sier biblioteksjef Astrid Laland.

Bjerketvedt forteller at han en gang kom i samtale med en elektriker fra Toten om arbeidet sitt på skytefeltet til Raufoss Ammunisjonsfabrikk  og forsøkene de den gang  gjorde med gasseksplosjoner.  - Etter 10 minutter hadde jeg pratet hull i hodet på han og han sa rolig på sin brede totendialekt: «Å detta er morosamt».  Og morsomt og interessant er det fremdeles. Professor Dag Bjerketvedt forteller at han trives med å ha kontakt med yngre mennesker gjennom undervisning og veiledning, og at forskning er utfordrende, men samtidig gir stor frihet.

Dag Bjerketvedt forteller videre: «Ved Avdeling for teknologisk fag ved Høgskolen i Telemark er vi gruppe som forsker på prosessikkerhet og eksplosjoner.  Vi har mer enn 30 års erfaring fra industrien, forsking og konsulentvirksomhet.  I 1985 var det en alvorlig hydrogeneksplosjon i ammoniakkfabrikken til Hydro i Porsgrunn.  To mann ble drept og fabrikken ble lagt i grus.  Siden 1985 har vi forsket på fenomener som er relatert til denne ulykken. I dag har vi det beste utstyret for high speed filming i Norge. Vi er de første Europa som har anskaffet et ultra high speed kamera som kan ta opptil 5 millioner bilder per sekund (924 x 768px / 180 frames).  Vi skal bruke dette kameraet til å studere gasseksplosjoner som går med hastigheter på 2 km/s i laboratoriet vårt.

Dag Bjerketvedt forteller videre: På oppdrag fra Statoil holder vi nå på med prosjekt hvor vi skal måle vanndråper for brannbekjempelse.  Vi filmer nå dråper med diameter ned til 0,03 mm.  For å få til det har bruker vi en kraftig laser som blitz. Den blinker kontinuerlig 12 000 ganger i sekundet.  Resultatene av disse forsøkene skal benyttes i beregningsprogrammer som analyserer konsekvensene av branner og eksplosjoner i industrien.  Dette vil bedre kunnskap som slike hendelser og økt sikkerhet. På eksplosjoner har vi god kontakt med Forsvarsbygg.  Vi har gjort analyser og småskalaforsøk av testutstyr som Forsvarsbygg bygger.  Vi var med Forsvarsbygg å filme sprengingen av 22/7-bomben i Rena leir. 

Velkommen til et "eksplosivt" foredrag på biblioteket førstkommende torsdag (22/5).

Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

KONTAKT OSS


Tlf.35 98 62 00
Faks:35 98 34 60
Legevakt:116 117

post@kragero.kommune.no

Besøksadresse:

Rådhusgata 5
3770 Kragerø

Postadresse:

Pb. 128, 3791 Kragerø

Org. nr. 963 946 902

Bottom image