Hoem om Bjørnson på Kragerø bibliotek

Oppdatert av: Mette Ofstad (16.jul.2010)

Med sine imponerende kunnskaper og sin ledige og elegante fortellerstil er forfatteren Edvard Hoem en garantist for at foredraget om Bjørnson på Kragerø bibliotek tirsdag 27.juli kl.18 blir både publikumsvennlig og innholdsrikt. Det er forøvrig gratis entré.

Forfatteren Edvard Hoem er i Bjørnsonåret 2010 etterspurt og skattet som foredragsholder over hele landet. Første bind av hans biografi om Bjørnstjerne Bjørnson, ”Villskapens år”, ble svært godt mottatt og medførte et rush av henvendelser med forespørsel om å holde foredrag om denne markante personen i vår nasjonale og kulturelle historie.

Bjørnson er i fokus på biblioteket tirsdag. Edvard Hoem holder foredrag.Bjørnsons forfatterskap og innflytelse strakk seg langt utenfor Norges grenser, noe som i 1903 ble stadfestet en gang for alle da han som første norske dikter mottok Nobelprisen i litteratur.

Hans skuespill ble satt opp i flere land, hans bøker ble lest, hovedsaklig i Skandinavia og Tyskland, men også i Italia, Frankrike og andre sentraleuropeiske land. Enkelte røster har hevdet at Bjørnson er passé i vår tid. Edvard Hoem avviser tanken på at Bjørnstjerne Bjørnson skulle være moden for glemselen.” Kanskje er han heller for stor for oss. Han var med på å kjempe igjennom alle viktige saker som skapte det norske demokratiet. Parlamentarismen, kvinnesak, juryordningen, alminnelig stemmerett. Han var en urkraft. Den dagen vi glemmer Bjørnson, glemmer vi hvem vi er,” sier Hoem.

Det har vært sagt at Hoems biografi er en kulturhistorisk begivenhet, og anmeldelsene har vært svært gode. Truls Gjefsen i Gudbrandsdølen Dagningen oppsummerer det slik:”Hoem står fram som en sindig reisefører inn i dette veldige landskapet. Her er alle steiner snudd, sammenhenger gjennomtenkt og ordene veid på gullvekt. Den stødige stilen, uten voldsomme utslag av noen art, står i en meningsfylt motsetning til den overspente dikteren som beskrives”.

Det er grunn til å ha store forventninger til Edvard Hoems foredrag denne tidlige kveldstimen på biblioteket i Kragerø, og det vil være mulig å få kjøpt ”Villskapens år” med hilsen fra forfatteren.

Det er gratis inngang, og arrangementet skjer i samarbeid med Den kulturelle spaserstokken og Kulturkontoret i Kragerø kommune.