Historisk med La Bohème på Kragerø biograf

Det er første gang Den norske Opera & Ballett overfører en operaforestilling "live" når nå La Bohème vises blant annet på Kragerø Biograf 4. februar. Mange billetter er allerede solgt. "Operakino" blir stadig mer populært.

"La Bohème" er et av høydepunktene på Operaens repertoar i år. 20 000 billetter er allerede solgt. Norske genierklærte stjerneregissør Stefan Herheim (fra Ammerud) har regien.  «Stefan Herheim løfter La Bohème opp på et nytt og eksistensielt nivå og setter både handlingen og musikken i nytt lys. Gratulerer», skrev VG etter premieren. Herheim har strippet sin Bohèmeversjon for gammelparisisk nostalgi og sentimentalitet. Men kjernen har han i følge kritikerne beholdt: det handler fortsatt om angst, sykdom og død og om det traumatiske i å miste den man elsker. Herheim sier han aktualiserer og bruker nye bilder, så lenge disse framhever det vesentlige i verket.

Kragerøpublikummet vil derfor møte bohemer i rimelig modernisert drakt. Vante operagjengere som forbinder Puccinioperaen fra 1896 med frisinnede, absintglade kunstnerspirer som skranter med tuberkulose og dårlig økonomi, må tenke om igjen. Det er lite romantisk nostalgi som venter publikum. Tuberkulosen er for eksempel byttet ut med vår tids folkesykdom: kreften.

La Bohème er en av verdens mest spilte operaer. Den forrige norske versjonen gikk i over 50 år her til lands. Nå har folk i Kragerø en gylden anledning til å få med seg Herheims "nye" versjon. Billetter kan kjøpes både på nettet og på kinoen når kinokiosken er åpen. Forestillingen begynner  kl.17.50 4. februar og varer 2,5 timer med en god pause inkludert.

Flere kinoer direktesender

Når Kragerø Biograf direktesender operaoppsettingen er den ikke den eneste kinoen som gjør dette. Over 40 kinoer rundt om i landet gir muligheten for å oppleve forestillingen direkteoverført fra Oslo med kinolyd. Det er bare å glede seg.