Har du bakt pepperkakehus?

Oppdatert av: Mette Ofstad (14.des.2012)

Kragerø bibliotek har tatt mål av seg til å få til en juleutstilling av pepperkakehus, slik at det blir en hel by. - Minst, sier biblioteksjef Astrid Laland som utfordrer enkeltpersoner, lag og foreninger til å kaste seg i pepperkakehusbakingen. Hittil har det kommet inn åtte hus pluss en hel landsby!

Første baker ut var etter oppfordring byens nye konditor; Marte Kristine Onsrud i Theodors Fristelser på Trekanten. Hun har laget en modell av eget konditori. Ellers er husene både lyse og mørke og med all slags godiser på tak og vegger.

- Og så kan vi friste med skikkelig knusefest for ungene i januar, sier biblioteksjefen, som håper at noen bakeglade kanskje har lyst til å bake et hus der noen av byens mange bygninger kan være modell eller et hus fra en (barne)bok.

- Rådhuset eller Bakkebygrenda, for eksempel, sier hun. Det er mye folk har prøvd seg på med den allsidige pepperkakedeigen. Til og med Holmenkollbakken har vært modell.

- Her er det bare fantasien som setter grenser, sier Laland.

Det er fritt fram for å levere pepperkakehus helt fram til julaften, og hele kommunens befolkning er velkommen på biblioteket for å se den spesielle utstillingen.

Pepperkakene kom til Europa så tidlig som i år 992. Det var munken Gregory av Nicopolis fra Armenia som dro til Frankrike og bodde der i sju år. Her lærte han franske prester og andre kristne kunsten å lage pepperkaker. I det 13. århundre kom pepperkaken til Sverige via tyske innvandrere. Kilder viser at nonnene i Vadstena kloster lagde pepperkaker som en hjelp til å bedre fordøyelsen! Senere i det 16. århundre ble pepperkaker solgt i klostrene, apotekene og på bøndenes markeder. Hundre år senere var det byen Shropshire i England som brukte pepperkaken som dekorasjon i byens velkomstskilt. Men det var først mye senere at ideen om å bake hus dukket opp. Da måtte det en hardere deig til. Mange mener at det er eventyret om Hans og Grete og huset til heksen i skogen som er ideen bak husene. Ute i verden er forøvrig Bergen kjent som den store pepperkakebyen siden 1991. Byen hevder at det som bygges hvert år gjør Bergen til  den største pepperkakehusbyen i verden.

- Vi har ikke tenkt å gjøre Bergen rangen stridig, men det å bake pepperkakehus er jo en veldig hyggelig aktivitet som barn og voksne kan være sammen om, sier biblioteksjefen som henviser til flere bilder på bibliotekets side på Facebook.

 

(Kilde historikken: Wikipedia)

 

 

 

 

Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

KONTAKT OSS


Tlf.35 98 62 00
Faks:35 98 34 60
Legevakt:116 117

post@kragero.kommune.no

Besøksadresse:

Rådhusgata 5
3770 Kragerø

Postadresse:

Pb. 128, 3791 Kragerø

Org. nr. 963 946 902

Bottom image