Gateteater med fokus på Fernanda Nissen

Oppdatert av: Mette Ofstad (05.jun.2013)

Tirsdag 11. juni er det 100 år siden kvinnene fikk stemmerett i Norge. Årets historiske vandring der femteklassingene spiller teater og viser tablåer viser hvordan Kragerøs egen Fernanda Nissen var en av pådriverne for blant annet stemmeretten for kvinner. En plakett på huset der hun vokste opp vil også bli avduket tirsdag. Torsdag 13. juni blir det foredrag på biblioteket.

80 "skuespillere" i startgropa for generalprøve til årets Historisk Vandring.Her forleden var det generalprøve  med samling av alle "skuespillerne" (hele 80 femteklasse-elever er med!) på Gunnarsholmen før de la ut på årets rute. De aller fleste av hadde funnet fram tidsriktig tøy, så her vrimlet det av svartkledde Fernanda "Nisssener" - alle med gullbriller langt ut på nesetippen. Her var fornemme herremenn i dress, damer i gammeldags tøy og vektere. Det blir 14 tablåer, og alle har sin Fernanda og sin vekter. Elevene gleder seg til opptrinnene sine og håper publikum møter opp.

Fernanda Thomesen (senere Nissen) ble født på Frøvik i Kilsfjorden 15. august 1862 og vokste opp i huset som i dag har adresse Barthebrygga 10. Hun reiste fra hjembyen sin i 14 års alderen. I Thomesen-hjemmet ble ungene flasket opp med litteratur, kunst, sang, musikk og drama, noe Fernanda hadde med seg videre i livet. Vandringen skulle dermed være helt i Fernandas ånd.

- Vi har hatt mye stoff til opptrinnene våre. Jeg tror det blir bra, sier "generalen" for den årlige historiske vandringen, Ellen Schulze.

Vandringen organiseres slik at den første puljen starter fra Gunnarsholmen kl. 16.30 og siden starter en ny pulje hvert kvarter. Den siste går klokka 18.00. Hver pulje følges av "sin" vekter og hver gruppedeltaker har sin gratisbillett i sin farge. Tidligere på dagene har elevene "spilt" for sine medelever, slik at stoffet er godt innarbeidet innen ettermiddagen kommer. Det er fint å bruke andre arenaer enn bare klasserommet til læring; det er historisk vandring et godt eksempel på. Det er elever fra 5. trinn på Kalstad-, Kragerø-, Sannidal- og Skåtøy skoler som deltar. Både elever og lærere gjør en stor og entusiastisk innsats i forbindelse med disse årlige vandringene.

Nytt av året er at hele forestillingen vil bli filmet. DVD/Blu-ray vil være til salgs/utlåns i Kragerø Bibliotek.

Faktaboks:

Petra Gregorine Fernanda (Holst) Nissen

Selv om Fernanda Nissen hadde bakgrunn fra borgerskapet, ble hun sosialist i sin politiske orientering. Hun begynte likevel sitt politiske arbeid i den borgerlige kvinnebevegelsen. Nissen arbeidet for både Skuld og Norsk Kvinnesaksforening. Senere begynte hun også på en lærerutdannelse, men et tidlig ekteskap stoppet dette.

Mot slutten av 1880-årene var hun tilbake i politikken, nå på den sosialistiske venstresiden. Hun var sentral i Fyrstikkarbeiderstreiken i 1889 og ble aktiv i Arbeiderpartiet.

I avisa Social-Demokraten ble hun aktiv i både litteratur- og teaterarbeidet. Nissen var avisas faste litteratur- og teaterkritiker1892 - 1918. Foruten jobben som journalist oversatte hun føljetonger. Nissen ble etter hvert valgt inn i Kristianias (Oslo) skolestyre (1908) og bystyre (1910). Hun var engasjert i politiske saker rundt barnehjem, aldershjem, fødselshjem, bedre kår for jordmødre og menneskelige boforhold også for arbeiderklassen. Nissen var også medlem av tilsynsutvalget for Kristiania Kretsfengsel.

Fernanda Nissen arbeidet hardt for opprettelsen av husmorskoler og i 1916 ble Oslo kommunale husmorskole opprettet på Grønland i Oslo. Denne skolen ble i 1930 flyttet til Borggata 2b og lokalene til tidligere Grønland gutte- og folkeskole. Skolen ble senere omdøpt til  Fernanda Nissen videregående skole.

Fernanda Nissens andre store interesseområde var kulturpolitikk. Hun arbeidet for byggingen av Folketeateret og var medlem av tilsynet for det Deichmanske bibliotek fra 1914 til sin død.

(Kilde: Wikipedia)

Avduking av plakett

Kragerø har kun hatt en kvinnelig ordfører, nemlig Kari Fosso, og passende nok skal hun den samme tirsdagen (11/6)  avduke en minneplakett på Barthebrygga 10 for Fernanda Nissen på husveggen til barndomshjemmet hennes. Dette blir kl. 16.10 rett før gateteateret starter opp. Det blir den sjuende plaketten Kragerø og Skåtøy Historielag og Kragerø Bys Venner setter opp i Kragerø. Disse vakre blå skiltene dukket visstnok først opp i London og har siden spredt seg til blant annet Kragerø. Plakettene eller minneskiltene er laget i Piet Heins form, superellipsen, og er dekorative og informative innslag i bybildet.

Foredrag på Kragerø bibliotek

Torsdag 13. juni kl. 18.30 vil Reidun Flaaten holde et foredrag om Fernanda Nissen på biblioteket. Hun har tidligere bl.a. skrevet en biografisk artikkel om Fernanda Nissen i Kragerø og Skåtøy Historielags årsskrift Historieglimt 2011.

Utover året blir det flere hendelser og arrangementer i anledning Stemmerettsjublieumsåret.

Kragerø kommune har mottatt 180 000 kroner fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og 50 000 kroner fra Telemark fylkeskommune til forskjellige tiltak i forhold til dette jubileet.Mange spiller rollen som Fernanda Nissen. Her er en av dem!

.