Flåttvaksine tilgjengelig

Oppdatert av: Mette Ofstad (09.sep.2015)

- Mens interessen for flåttvaksine er stor i Bamble, er interessen for slik beskyttelse omtrent på samme nivå som ifjor her i Kragerø, sier Prudence Kenyon som har ansvaret for vaksiner på helsestasjonen i Kragerø. Folk må selv vurdere om de vil ha en slik vaksine, understreker hun.

Vaksinen er anbefalt for folk som jobber i skogen eller som ferdes mye i skog og mark -for eksempel folk som camper, løper orientering o.l.  I følge Folkehelseinstituttet er det Kragerø, Bamble og Porsgrunn kommuner som er aktuelle for slik vaksinering i Telemark. Det er for øvrig langt flere som har fått flåttviruset i Agderfylkene enn i Telemark.

Flått trives i blandingsskog, krattskog og områder med høyt gress. Flått kan være bærer av Borrelia-bakterien som kan gi sykdommen Lyme borreliose. Mer sjeldent forekommer skogflåttencefalitt, en infeksjon i sentralnervesystemet forårsaket av et virus (TBE-virus) som smitter gjennom flåttbitt.

Vaksinen beskytter mot viruset, og det er viktig å merke seg at det ikke finnes behandling mot viruset per idag. Vaksinen er en tretrinnsrakett: Grunnvaksinasjon består av to doser med 1-3 måneders intervall. Tredjedose gis etter 5-12 måneder (før neste sesong) ved behov for fortsatt beskyttelse. Oppfriskningsdoser er nødvendig for vedvarende beskyttelse. På helsestasjonen koster hver dose 320 kroner (300 for barn). Vaksinen må ikke forveksles med bakterien Borrelia som man også kan få fra flåttbitt. Det finnes ingen vaksine mot Borrelia, som derimot kan behandles med medikamenter. Les mer om flått her på Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Kenyon kan fortelle at folk er blitt mer bevisste på denne vaksinen. De stiller flere spørsmål og vurderer så selv om de ønsker den. Kragerøfolk kan bestille time på helsestasjonen (35 98 63 20) eller kontakte fastlegen sin både for opplysninger og ev. vaksine. Hun minner også hunde- og katteiere kan få flåtten hjem med disse husdyrene sine.

- Jeg er ikke så mye i skogen, men når jeg for eksempel er ute og plukker sopp, har jeg regnbukse på. Flåtten sklir av det glatte materialet, sier Kenyon som selv ikke har vaksinert seg, men vurderer dette fortløpende.

Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

KONTAKT OSS


Tlf.35 98 62 00
Faks:35 98 34 60
Legevakt:116 117

post@kragero.kommune.no

Besøksadresse:

Rådhusgata 5
3770 Kragerø

Postadresse:

Pb. 128, 3791 Kragerø

Org. nr. 963 946 902

Bottom image