En perle fra Kragerø

Oppdatert av: stein ove sannes (14.okt.2016)

Fredag 14. oktober legger kronprinsesse Mette-Marit grunnsteinen for det nye Munchmuseet i Bjørvika. Det blir et skrin fylt med gjenstander fra alle de kommunene der Edvard Munch bodde i løpet av livet.

Skrinet skal mures inn i foajeen til museet. Dette er Munch-utstillingen ingen får se, men historiene rundt hver gjenstand lever likevel for seg, også etter at skrinet er vel forseilet i grunnmuren. Byrådsleder Raymond Johansen fikk æren av å legge hver av gjenstandene ned i skrinet som Kronprinsessen skal senke ned i gulvet på det nye museet og omtaler byggingen av det nye museet som et viktig byutviklingsprosjekt.

Dette var gjenstander fra Fredrikstad, Løten, Vågå, Åsgårdsstrand, Jeløya, Vestby, Oslo og Kragerø. Alle disse gjenstandene er uhyre viktige, de representerer alle en forbindelse til Munch og de stedene han bodde og virket på. Dette skrinet er et viktig symbol på at Munch ikke bare betyr noe for Oslo, men også for hele nasjonen, sier direktør ved Munchmuseet, Stein Olav Henrichsen.

perlen.jpg

Fra Kragerø kommune overbrakte kultursjef Harald Bothner en glassperle, hvor motivet var hentet fra ett av Edvard Munchs mest kjente verker, Solen. Perlen er laget av Hanna Karlsen, 1. års student ved Kragerø kunstskole

Hanna vant konkurransen som ble arrangert blant elevene ved Kragerø Kunstskole. Juryen, bestående av rektor Kari Skoe Fredriksen, prosjektleder Marit Laland og kulturkonsulent Siri Fossen hadde en vanskelig jobb med å velge ut ett av de i alt 6 innkomne forslagene.

 

Om perlen sier Hanna selv at tanken bak var å skape en vakker perle med inspirasjon fra Edvard Munchs verk Solen, 1911, som ble malt i Kragerø. Slik blir perlen en liten del av både Kragerø og Munch. Videre forteller hun om ideen og prosessen at fargene i Munch-Perlen er hentet fra maleriet Solen av Edvard Munch. Munch skal ha uttalt at han hadde et nesten religiøst forhold til lys. Perlen er laget av glass, et materiale med særlig lysbærende egenskaper. Munch var en sjøens mann og formen på perlen er derfor inspirert av en kråkebolle. Jeg har latt meg inspirere av glassperler fra vikingtiden som jeg har sett i museum. For vikingene var disse perlene verdt mer enn gull.
Tanken på å lage en perle som en dag kan bli funnet på nytt, virker helt fantastisk. For en glassperle vil holde seg i mange tusen år.
Kanskje er det noen som åpner skrinet på nytt en dag og finner Munch-perlen?

Perlen er laget med teknikken kalt Lampworking. Teknikken har vært i bruk i minst 3000 år, hvor glasstenger i ulike farger smeltes rundt en metallstang til ønsket form.

I forbindelse med overrekkelsen uttalte kultursjefen at Munch omtalte Kragerø som "perlen", bestemt form, entall - og derfor har vi valgt å sende en perle. Det understreker at det finnes bare én perle, nemlig Kragerø. 

Hold Ctrl-tasten nede. Trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

KONTAKT OSS


Tlf.35 98 62 00
Faks:35 98 34 60
Legevakt:116 117

post@kragero.kommune.no

Besøksadresse:

Rådhusgata 5
3770 Kragerø

Postadresse:

Pb. 128, 3791 Kragerø

Org. nr. 963 946 902

Bottom image