Digital Bjørnson-utstilling på Kragerø bibliotek

Oppdatert av: stein ove sannes (06.jul.2010)

Biblioteket har nå fått montert en spennende utstilling som er produsert av Nasjonalbiblioteket i forbindelse med Bjørnson-året 2010. Stikkord for utstillingen er: Bautaen Bjørnson - stridsmann, fredsvenn, dikterhøvding. På Nasjonalbibliotekets hjemmesider kan vi lese følgende om utstillingen:

Synnøve Solbakken – en Bollywood-stjerne? Hadde vi alle snakket nynorsk uten Bjørnson? Har Bjørnson skrevet norsk utenrikspolitikk? Bjørnstjerne Bjørnson – forfatter, bråkmaker, politiker – mente mye om det meste. Han var innpåsliten og utholdende i sitt samfunnsengasjement. Har vi noe å lære av ham? Er verkene hans verdt å ta frem igjen?

I utstillingen vil vi se bak klisjéen, ”bautaen” i norsk historie. Jonas Gahr Støre, Shabana Rehmann, Henning Mankell, Nina Andreassen, Pia Maria Roll, Sylfest Lomheim, Gunhild Ramm Reistad, Carl Morten Amundsen og ungdomsskoleelever med bakgrunn fra Gambia og Sri Lanka forteller hvorfor de synes man skal lytte til Bjørnson: fordi det nytter å tro på at ”de gode gjerninger redder verden”, fordi vi trenger intellektuelle som tar ansvar og fordi fortellingene hans oppleves som aktuelle av nordmenn med minoritetsbakgrunn. I utstillingen vil du møte en Bjørnson som overrasker: med Norges første selvmordsbombedrama, med kvinneskikkelser som følger sitt kall – flere år før Ibsens Nora – og med kjærlighetsdikt om ungdom som griper oss den dag i dag.

På Kragerø bibliotek kan utstillingen sees i juli og august og aktuelle bøker om og av Bjørnstjerne Bjørnson er satt fram til gjennomsyn og utlån. Plakatene som følger den digitale utstillingen er talende og fargerike.

I det tilstøtende rommet, Meierigalleriet, kan man se sommerutstillingen med tema: Hvite seil og hvite bukser – seil til nytte og lyst. Publikum ønskes velkommen til begge utstillingene og øvrig bruk av biblioteket i bibliotekets åpningstider, som om sommeren er: mandag, tirsdag og torsdag 10-16, onsdag og fredag 10-14.