Behandling av hodelus

Oppdatert av: stein ove sannes (04.sep.2017)

BEHANDLING AV HODELUS


I de senere år har hodelus vært vanlig i alle vestlige land.
Hodelus er ufarlig, men plagsomt. Det kan finnes i alle familier, og kommer ikke av urenslighet. Helsepersonell har i dag ingen mulighet for å holde skoler og barnehager lusefrie til enhver tid. Vi ber derfor om at alle foreldre hjelper til slik at lusetilfeller blir oppdaget så tidlig som mulig for å hindre spredning.
Gi beskjed til skole eller barnehage dersom det oppdages hodelus.

Hva er hodelus?
Hodelus er vingeløse insekter, ca 2 - 3 mm lange, som lever av å suge blod på mennesker. Samtidig som lusen suger blod sender den spytt ned i såret som hindrer at blodet levrer seg.Spyttet virker irriterende på hodebunnen og gir kløe. Eggene er ovale, knapt 1 mm store, gulbrune, og kan forveksles med flass. De sitter fastlimt på hårstråene tett inntil hodebunnen. Håret vokser ca 1 cm pr. måned, det vil si at egg som befinner seg på hårstråene 1 cm eller mer fra hodebunnen er klekte. Smitter ved direkte kontakt. Nylig smittede har ikke symptomer, men etter en stund får en kløe i hodebunnen.

Hvordan oppdages hodelus?
Hodelus oppdages ofte ikke før det begynner å klø i hodebunnen. Da kan det ha gått lang tid fra man ble smittet. Siden det kan gå en tid fra smittetidspunktet til kløen inntreffer er det viktig å undersøke hodebunnen når det blir informert om tilfeller av hodelus. Håret til samtlige familie / husstands-medlemmer må undersøkes grundig. Bruk lusekam og evt. forstørrelsesglass. Skill håret og gå systematisk gjennom hele hodebunnen. Let spesielt i hårranden i nakken og oppover bak ørene. Andre tegn på hodelus kan være svart pulver på hodeputen eller skuldre. Dette er en blanding av døde lus og lusens avføring.

Hodelusbekjempelse:
Kamming av nyvasket, vått hår en gang om dagen i minst 8 dager, deretter 1 gang i uka i 3 uker (finkam kjøpes på apoteket). Bruk et hvitt håndkle over skuldrene, lusene faller da på håndkledet og er lett å se. Godt lys og forstørrelsesglass kan også anbefales.

Alle i familien undersøkes for hodelus, men bare de med påvist levende lus behandles. For tiden anbefales Prioderm liniment og Lusestopp. Følg bruksanvisning i pakningen. Midlene dreper ikke alle egg, det vil derfor finnes små lus mellom første og andre behandling. Store lus i denne perioden tyder på gjensmitte eller behandlingssvikt. Gi beskjed til mulige smittekontakter.

Behandling av gjenstander og klær:
Hodeplagg, skjerf, putevar og lignende vaskes med temp. over 60 grader , gjenstander som ikke tåler varme legges i fryseboksen over natta.