Avslutning Munchjubileet: Fjerdeklassingene tok en selfie!

Etter en lang rekke fine markeringer gjennom Munchs jubileumsår i Kragerø, ble jubileet avsluttet med en ustilling av fotografiske selvportretter og skjebnefotografier av Munch. Norges første professor i foto, Rasmus Meyer, stilte opp som formidler for samtlige av kommunens fjerdeklassinger. Oppdraget var at elevene selv skulle få bruke mobilene/kameraene sine til å finne gode virkemidler for selvportretter etter å ha latt seg inspirere av Munchs fotografier. De skulle ta en "selfie".

img_5348.jpg

Selfie. For elevene var det noe helt nytt å få lov å bruke mobiltelefon i skolearbeidet! Det er ikke vanlig kost. Noen brukte også digitale kameraer. Begge deler fungerte fint. Det ble knipset flittig, og noe av det elevene skulle tenke igjennom i forkant var blant annet: Hvordan oppfatter du deg selv gjennom å bruke et mobilbilde? Hvordan oppfatter andre deg? Hvordan ønsker du å bli oppfattet? Hva skjer hvis du beveger deg når bildet tas? (Munch hadde flere spennende fotos på utstillingen der denne teknikken ble benyttet). Elevene ble også oppfordret til å finne flere ulike måter å fotografere seg selv på - såkalt selfie. (Oxford Dictionaries har nylig kåret dette ordet til årets nyord. Selfie ble særlig aktuelt under Mandelas begravelse da Danmarks statsminister forårsaket nesten "storm" ved den såkalte statslederselfien da hun fotograferte seg selv sammen med president Obama og Storbrittanias statsminister samt Michelle Obama. Men selfier har vært populært lenge  (les mer her)). Kragerøs fjerdeklassinger hadde ingen betenkeligheter med å bruke metoden i forbindelse med Munchs fotografier.

img_5338_lite.jpg

Om utstillingen.
Det er mange som har markert Munch på forskjellig vis gjennom jubileumsåret. Norske Kunstforeninger markerer Munch 150 med en vandreustilling bestående av reproduksjoner av Edvard Munchs fotografier. Utstillingen skal besøke 15 kunstforeninger og kunstlag I 2013-2015. Kragerø Kunstforening er nummer to i rekken og åpnet den 12. desember som var fødselsdagen til Munch for 150 år siden. Utgangspunktet for prosjektet og vandreutstillingen er Edvard Munchs vel 200 fotografier. Disse arbeidene har kun i begrenset grad blitt presentert tidligere. Munch fotograferte i to perioder av sitt liv, den første fra 1902–1908 og den siste fra 1930–1933. Prosjektet er et samarbeid med Munchmuseet og tidligere Munch-stipendiat,  Robert Meyer. Meyer har bakgrunn som fotograf, fotohistoriker, kurator og formidler av fotografi. Han ble i 1990 Norges første professor i fotografi ved Kunshøgskolen i Bergen.

img_5336_2.jpg

Om formidlingen  / workshop
Robert Meyer sto for formidlingen av utstillingen til kommunens ca. 100 fjerdeklassinger. Meyer tok elevene med rundt i utstillingen og gjennom en dialogbasert omvisning fikk han elevene selv til å reflektere rundt Munchs fotografier. Sentrale spørsmål var: Hvorfor fotograferte Munch? Og hvilke motiver valgte han? Hvordan brukte han den fotografiske teknikken? Hvordan kan elevene selv, ved hjelp av mobiltelefon og enkle virkemidler fortolke Munchs bilder.  Omvisningen og workshop’en ble gjennomført fra mandag til onsdag uka før jul.

skrik1_lite.jpg

Boken «Munch sett gjennom barns øyne»
Prosjektet skal resultere i boken «Munch sett med barns øyne».  Elevene skal selv fotografere ved hjelp av sine egne mobiltelefoner, og arbeidene skal publiseres i boken som utkommer i 2015. Det er ikke ment at elevene skal bearbeide bildene sine i et fotoprogrammed type effekter, men heller la bildene være «straighte». Det er også mulig for andre elever/klasser som har sett utstillingen, å sende inn bilder til dette prosjektet på e-post til: munch@kunstforeninger.no

img_5351_lite.jpg

Kragerø Kunstforening arrangerte utstillingen i sine nye lokaler i Kunstnerkvartalet, og opplegget sammen med skole er et av innslagene i Perleraden, den lokale kulturskatten.